arrow_drop_up arrow_drop_down

20 jaar gevangenis straf

Had ik het nu echt zo verknald, wat had ik fout gedaan? Waar was ik de mist in gegaan? Ik zat vast en ik was niet heel gelukkig. 20 jaar voelde het als een gevangenis straf. Geloof me ik was heel ongelukkig! Ik kon niet voor of achteruit en ik zat vast. Vast in wat ooit een leuk idee was en waar ik mezelf enorm in de nesten had gewerkt.

Ik ga even met je terug 22 jaar eerder in de tijd.

1 april 1998 was de dag dat ik me zelf aangaf bij de KvK in Leiden. Ja aangaf….ik deed het zelf. Want ik werd ondernemer. Ik had een romantisch beeld en dacht dat het vrijheid betekende…niets was minder waar. Ik had toen geen strak businessplan, was erg jong, heel onervaren, geen kennis van
ondernemen en was voornamelijk blue…

Ik ging fris aan de start met mijn nieuwe bedrijf. Een Werving & Selectie bureau in de Fashion, een mega niche! Toen nog geen idee dat dit
belangrijk was. Op dat moment waren er niet veel bureau’s en ik moest in die tijd zelfs nog uitleggen wat een W&S bureau was. Uitzenden kende ze wel, maar voor een vaste baan een persoon recruiteren was niet normaal.
Jong en bleu als ik was, liet ik me door niets en niemand in de weg zitten.
Er waren beren op de weg…maar ik zag ze niet. En zo hobbelde ik het eerste jaar door, zonder gestoord te worden door enige kennis en
kunde. Later bleek dat het toch wel nodig bleek te zijn om een bedrijf te gaan leiden..

Het eerste jaar was ruiken, proeven en voelen.

Wie zocht er een nieuwe collega?
Wie had interesse in mijn dienst?
Waar kon ik de juiste kandidaten vinden.
Oja..klanten die zocht ik ook, want ik wilde natuurlijk iemand ergens onderbrengen en aan een baan helpen. Want ik zocht omzet.

Eind van het jaar, keek ik terug op de eerste 8 maanden en die waren ..SUCCESVOL!! Ik kreeg geld binnen bij de vleet, kon mijn kandidaten slijten en klanten wilde zaken doen als ik er om vroeg. Het leek wel gratis.. Maar wilde ik dit nu echt? Ik zat veel alleen thuis te werken en ik was veel alleen, vreselijk. Niemand om me heen en als extrovert persoon heb je dan een uitdaging! Ik bloedde van binnen dood. Voor diegene die extrovert zijn, je begrijpt me.

Ik koos ervoor om een maand naar Nieuw Zeeland te gaan en mezelf de vraag te stellen, is dit nu echt wat ik wil? Ik merkte in New Zeeland dat de business me bezig hield en ik had van te voren heel veel zaken geregeld. Kon namelijk niet zo makkelijk weg en moest van alles regelen. Bedenk je ook even dat er toen geen internet was zoals nu en je was ook niet overal bereikbaar! (Wat een luxe achteraf gezien).

Na 4 weken zwerven door één van de mooiste landen van de wereld, kwamen we terug in Nederland. Mijn man en ik hadden beide een kater – gevoel.
We hadden namelijk zo genoten van de vrijheid, rust, mensen leren kennen en een ander continent. Het was een bijzonder ervaring. Maar nu terug in de realiteit hadden we te kiezen. Ging ik door met mijn business of ging ik weer voor een baan?

Uiteindelijk was de keuze makkelijk.  Met mijn business werkte ik maar 50 tot 60 uur per week en wilde ik terug naar mn oude job
dan was 80 uur werken in de week niets… Ik dacht voor vrijheid te kiezen, maar uiteindelijk was het niets anders dan een gouden kooi.

Een gouden gevangenis!

We bouwden aan de business en we groeiden als kool, de ene na de andere opdracht kwam binnen en het waren gouden tijden. Werken deed ik veel, genieten weinig tot niet. Ik kreeg een team met 16 mensen en uiteindelijk draaide ik dol. Gek werd ik van de uren die ik voor de business aan de slag was.
Klanten die maar aan me bleven trekken, teamleden die er vooral voor zichzelf zaten en hun bonus.  Maar wel een omzet waar je niet overheen kon kijken! In de goede tijd was het net nog geen 2 miljoen.

Ik was verslaafd!

Verslaafd aan succes…verslaafd aan aandacht en ik werd belangrijk gevonden. Ik werd gezien en ik was iemand..(althans dat dacht ik..) En totdat ik zo vol met werk zat, dat ik dacht, wat heb ik er aan? Hoe zou ik minder kunnen werken? Hoe zou ik effectiever kunnen zijn? Waar kan ik er uitstappen en wat meer tijd voor mezelf creëren? Ik wilde uit de gevangenis, maar ik zag geen uitweg. Ik was ambitieus wilde doorgroeien naar de 5 miljoen en 30 mensen in dienst. En toen besefte ik me het…ik zat in de gevangenis en ik kon er niet uit. Mijn personeel kon haar baan opzeggen wanneer ze wilde, maar ik, ik niet. Ik was gevangen..gevangen in succes, gevangen in de omzet die ik moest draaien om alle kosten te betalen. Gevangen omdat er geen tijd voor mezelf was. De markt zat in een hoogconjunctuur en ik vond er niets aan. Op het hoogtepunt van het bedrijf dacht ik..en nu?

Ik ben toen gaan zoeken naar de persoon die me kon helpen verder te komen, het woord coach bestond toen niet in 2006. Uiteindelijk heb ik heel veel gesprekken gevoerd met ondernemers, die me aangaven dat ik bij de Rotery moest gaan, want daar zouden mannen zitten die me verder zouden helpen.
En toen….de Rotery was één grote ramp…ik ben er na 3 jaar uitgestapt en weer heel wat illusies rijker.

Ondertussen was de eerste crisis een feit!

De omzet kelderde en het was alle hens aan dek. Geen tijd om maar enigszins na te denken, ik moest alles wat ik had in stand houden. Als je het achteraf bekijkt is dat raar! Raar dat je een gevangenis in stand wil houden, terwijl je er niet blij mee bent. Alle ballen hoog wilt houden, om alles en iedereen te vriend te houden, behalve mezelf. Op dat moment deed ik er al helemaal niet meer toe. Ik hield in stand wat mijn ”default” was en dat was het hebben van een bedrijf. Ik nam alle verantwoordelijkheid 1000% en ik kan je verzekeren, ik liep op mn tandvlees, maar ging door!

Toen leerde ik waardevolle lessen, in bar slechte tijden!
Ik kon zelf beslissingen nemen
Ik hield me strak aan budgetten
Ik hield nu ook mijn personeel verantwoordelijk
Ik ben toen verschillende coachopleidingen gaan doen, die me heel veel inzicht hebben gegeven
Ik ben keihard gaan snijden in de kosten
Ik sprak klanten aan op hun betalingstermijnen
Ik koos ervoor met bepaalde klanten niet meer te werken
Ik stelde grenzen
Ik had lef, visie en hield m’n strategie aan!
En als belangrijkste..ik geloofde in mezelf en in mn product, ik had toegevoegde waarde
voor de klant, in goede, maar zeker ook in slechte tijden.

Al met al was de crisis in de economie, de mooiste tijd van m’n ondernemerschap. Het gaf me inzicht, kennis en ik leerde beslissingen nemen. Ik kreeg nog meer daadkracht. Ik werd zwart en wit en moest gedwongen keuzes maken en eigenlijk was dat heel fijn. Al met al heeft het me geen windeieren gelegd. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Een succesvol ondernemer die veel meer durft. Ondertussen heb ik 3 succesvolle bedrijven. Slechte tijden leren je het roer te pakken en te doen en ik kan je verzekeren daar wordt je creatief en volwassen van!

Super trots ben ik dan ook op alle ervaringen. Uiteindelijk heb ik mijn bedrijf verkocht afgelopen 1 januari 2019! Daar ben ik niet alleen trots op, maar ben zo dankbaar voor de donkere periodes in mn leven, die me heel veel levenslessen en ondernemerslessen gegeven. Ook heb ik de gevangenis met opgeheven hoofd verlaten.

En je gelooft me na dit verhaal dat ik dacht, dit nooit weer.. Maar je begrijpt het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na een week mijmeren en niets doen, heb ik dan ook besloten om gewoon maar weer te bouwen. Want daar ben ik goed in. Alleen nu op mijn condities, mijn waarden, mijn normen, klanten die ik uitkies en met collega’s waar ik mee kan lezen en schrijven. Want een belangrijk inzicht kreeg ik na een week: Ik heb de wereld wat te geven: mijn ondernemerslessen en inzichten.

Op dit moment ben ik dan ook de trotse eigenaar van een Business Coaching bedrijf: Master Your Business Moves. Een onderneming die ondernemers begeleid naar meer winst creëren en te zorgen dat ondernemers het mooiste leven ooit kunnen leiden. Dit jaar begeleidt en adviseer ik 48 ondernemers 1 op 1 en hebben we een community gebouwd waar nog zo’n 50 ondernemers extra zitten. Ze maken gebruik van elkaars kennis en stellen elkaar vragen hoe zij zaken kunnen aanpakken en oplossen. 6x per jaar is er een Mastermind en zien de ondernemers elkaar live.

Ik geef strategie & planning 2 daagses, sales & marketing 2 daagses en we houden events om ondernemers te ondersteunen bij het ondernemen.
Wat belangrijk is dat we meedenken met de ondernemer en zijn keuzes helder maken, zodat hij weer stappen kan nemen met zijn bedrijf. Ondernemen blijft vallen en opstaan. Ondernemen blijft evalueren en aan de knoppen draaien om te verbeteren. Maar het allerbelangrijkste is, geniet van het moment en doe waar jij goed in bent, als ondernemer. De rest automatiseer je, delegeer je of delete je.

Wil je op korte termijn kennis me maken, dan kan je nog meedoen aan mijn 1 daags sales & marketing event van 14 november meedoen.
In Utrecht in het Carlton President houden de 1 daagse: Full Focus op omzet. Wil je erbij zijn dan kan jij je kaart kopen via: https://masteryourbusinessmoves.nl/1-daags- seminar/

Of wil je eerst online kennis met me maken? Dan kan je je opgeven voor mijn webinar van aanstaande maandag 11 november waarin ik je tips geef hoe je kan focussen op meer klanten. Geef je op via deze link: https://masteryourbusinessmoves.webinargeek.com/hoe-kom-je-aan-klanten

Zie ik je daar? Dan ga ik je inspireren om stappen met je bedrijf te nemen.

Over de schrijver
Ik ben Francina en eigenaar van Master Your Business Moves. Zelf ben ik langer dan 30 jaar ondernemer. Mijn eerste bedrijf was een schoonmaakbedrijfje waar ik voor de hele straat schoonmaak klussen uit handen nam. Later had ik een naaischool en werkte ik als kleermaakster voor heel veel klanten. Mijn eerste bedrijf wat ingeschreven was bij KvK was Fashion Solution, een bedrijf waar we mediator waren tussen opdrachtgever en kandidaat en wij W&S van mensen. Ik heb dat met veel passie gedaan tot 1 april 2018, daarna heb ik mijn bedrijf verpacht. Per 1 juni 2018 ben ik actief met mijn nieuwe bedrijf aan de slag gegaan Master Your Business Moves. Mijn missie is om ondernemers te leren hoe zij geld kunnen verdienen! Dat betekent Mindset en aan je knoppen van je bedrijf gaan draaien. Ondernemen is niet moeilijk, het is een kwestie van doen, vallen opstaan en weer door gaan. Leren wat ging goed en wat doe ik volgende keer anders. Alleen dan betaald! En hoe vet is dat!
<:authorgoogleplus>
Reactie plaatsen