Welke verzekeringen moet ik hebben als ondernemer?
Welke verzekeringen moet ik hebben als ondernemer?
09 september 2020 
3 min. leestijd

Welke verzekeringen moet ik hebben als ondernemer?

Bij het starten van een eigen onderneming liggen er veel mooie, nieuwe kansen op je pad en heb jij als het goed is al een heel plan klaar liggen met hoe jij alles wilt gaan aanpakken. Zodra je gaat beginnen met het uitvoeren van je plan is het erg belangrijk om na te gaan denken over eventuele risico’s en hoe je hierop voorbereid kunt zijn. Om jezelf goed in te dekken tegen risico’s zijn er een aantal verzekeringen die je voor je onderneming kunt afsluiten.

Welke verzekeringen zijn nodig?

Begin met het maken van een overzicht van welke risico’s je onderneming kan oplopen en welke verzekeringen noodzakelijk zijn. Veel banken, verzekeringsmaatschappijen en brancheorganisaties bieden de mogelijkheid om een ‘ondernemingspakket’ te nemen. Wanneer je hiervoor kiest is het goed om te kijken naar de verschillen per pakket, welke premies ze hebben en welke de juiste dekking hebben. Mocht je hierbij wat extra hulp kunnen gebruiken dan kun je advies vragen aan een onafhankelijk adviseur.

De verschillende soorten verzekeringen

1. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bij verschillende beroepsgroepen zoals, architecten, adviseurs en accountants kan het voorkomen dat er verkeerd advies is gegeven met als gevolg vermogensschade. Voorbeelden hiervan zijn, een fout met belastingaangifte of een berekeningsfout waardoor een gebouw op instorten komt te staan. Dit soort fouten willen we natuurlijk voorkomen!

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt eigenlijk de aansprakelijkheid voor schade door beroepsfouten. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat opdrachtgevers alleen opdrachten toekennen wanneer jij als zzp’er of ondernemer een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering heb afgesloten. De hoogte van de premie is afhankelijk van de grootte van je bedrijf en het beroep dat je uitoefent.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Stel je voor, je hebt eindelijk de winkel van je dromen geopend en vervolgens struikelt er iemand over het tapijt die jij in je winkel als decoratie hebt liggen. Of je bent als adviseur druk bezig met het presenteren van briljante plannen en vervolgens laat je per ongeluk een glas water over iemand anders zijn/haar laptop vallen. Wat nu!? Voor ongevallen als deze sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.

Deze verzekering dekt de schade die jij met je beroepsfunctie aanricht bij andere. Let wel op dat de aansprakelijkheid van je bedrijf niet valt onder je privé aansprakelijkheidsverzekering.

3. Opstal-, goederen- en inventarisverzekering

Wanneer je een bedrijfspand, winkel of magazijn hebt kan het voorkomen dat er brand ontstaat of een inbraak. De schade die hierbij komt kijken zoals, verlies van winkelvoorraad, wordt door een opstalverzekering gedekt. Schade aan bedrijfsmiddelen zoals, computers, machines, elektronica etc. worden gedekt via een inventarisverzekering. Schade die je kunt oplopen bij je handelsvoorraad dek je via een goederenverzekering.

Werk je zoals vele andere vanuit huis? Dan kan een inboedelverzekering ook voldoende zijn. Hierover kun je meer informatie vragen bij je verzekeraar.

4. Rechtsbijstandverzekering

Als ondernemer kun je helaas te maken krijgen met juridische conflicten. Dankzij een rechtsbijstandverzekering krijg je professionele juridische ondersteuning. Denk hierbij aan kosten van juridisch advies, advocaatkosten en proces- en gerechtskosten. Vaak gaan deze juridische conflicten over niet betaalde rekeningen. Zorg ervoor dat je incassobijstand in je rechtsbijstandverzekering is opgenomen.

5. Bedrijfsschadeverzekering

Een goed voorbeeld bij deze verzekering is de corona crisis. Een paar maanden geleden zaten we in een tijd dat veel bedrijven tijdelijk hun deuren moesten sluiten en de omzet stil lag. Ondertussen liepen vaste kosten zoals huur en personeel gewoon door. Dankzij een bedrijfsschadeverzekering ontvang je een vergoeding waarmee vaste kosten en eventueel verloren winst gedekt kunnen worden en je onderneming kunt blijven voortzetten.

6. Compagnonsverzekering

Wanneer je samenwerkt in een rechtsvorm werk je samen in een team. Wanneer je compagnon komt te overlijden kunnen erfgenamen een deel van het bedrijf opeisen. Met een compagnonsverzekering wordt een geldbedrag uitgekeerd, waardoor het bedrijf voortgezet kan worden.

7. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je als ondernemer langdurig ziek bent zorgt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ervoor dat jij alsnog een inkomen binnen krijgt. De premies zijn afhankelijk van de branche waarin je werkt en je leeftijd. De wachttijd voordat je de verzekering laat ingaan heeft ook invloed op de hoogte van je premie. De premies zijn aftrekbaar via de aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer je een onderneming start vanuit een uitkeringssituatie of loondienst heb je de optie om je vrijwillig te verzekeren bij het UWV voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Hierbij is het wel nodig om binnen 13 weken na het einde van je dienstverband een uitkering te regelen. Een voordeel bij deze optie is dat je geen medische nodig hebt bij goedkeuring van het UWV.

Verzekeringen zijn er niet voor niets!

We hebben een aantal belangrijke verzekeringen op een rij gezet en we hopen je hiermee meer duidelijkheid te hebben gegeven. Als ondernemer is het erg belangrijk om jezelf te voorzien van bepaalde risico’s en jou en je onderneming hiervoor goed laat verzekeren. Wees bewust van mogelijke situaties of problemen die kunnen voorkomen ook al lijken deze niet in de buurt te komen van jou en je onderneming. Wanneer je meer advies wilt hebben wat betreft verzekeringen, is het altijd goed om hulp te vragen aan een onafhankelijk adviseur!

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen