Vrijheid; hoe creeër je dat als ondernemer? - Master Your Business Moves
Hoe creëer ik de ultieme vrijheid als ondernemer?
30 juli 2020 
3 min. leestijd

Hoe creëer ik de ultieme vrijheid als ondernemer?

Een van de voordelen die jij hebt als ondernemer is vrijheid. Vrijheid in het verdelen van je tijd, vrijheid in het nemen van beslissingen, vrijheid om te werken met wie je wilt en wanneer! Toch ervaren wij het als ondernemers het ook vaak anders. Zo dealen we met veel verantwoordelijkheid, het maken van de juiste beslissingen en het checken of alles wel gaat zoals je wilt. Hierbij kan veel stress en druk ontstaan met als gevolg dat het gevoel van vrijheid even weg valt. Herken je dit? Dat is volkomen normaal en hier zijn gelukkig ook oplossingen voor!

Tips & tricks voor je vrijheid als ondernemer

Als ondernemer kun je wel eens onderschatten wat er allemaal bij komt kijken. Het behalen van doelstellingen, het aansturen van je personeel, administratie en online zichtbaarheid met de juiste marketing zijn een van die dingen. Je vraagt je misschien wel eens af “waar is mijn vrijheid als ondernemer gebleven?”. Gelukkig heb je dit zelf in de hand en zijn hier makkelijke tips en tricks voor!

Efficiënt werken

We maken vaak overuren en ervaren een druk om de belangrijke ‘to do’s’ van de week te behalen. Hard werken moeten we allemaal en om het makkelijker te maken is het goed om efficiënt te werken. Maak voor jezelf dagelijks een prioriteitenlijst, die haalbaar is, en werk dat lijstje stap voor stap af. Zorg ervoor dat er wat speling in je to-do-list zit en er voldoende tijd is ingepland per taak. Mocht een bepaalde taak uitlopen, dan hoef je niet gelijk in de stress te raken over of je de andere taken van de dag gaat behalen. Heb elke dag een doel voor ogen die je die dag wil behalen en werk zo in stappen naar het uiteindelijke doel die je aan het einde van de week behaald wilt hebben. Creëer je eigen dagelijkse routine wat het beste bij jou past!

Delegeren

Bij het uitbreiden van onze onderneming merken we dat we handen te kort komen en nemen we personeel aan. Maak hier gebruik van! Zijn er een aantal belangrijke taken die binnen een bepaalde tijd af moeten en ben je zelf heel druk met andere taken die jij als ondernemer hebt? Vraag iemand dan om hulp. We snappen dat het soms lastig is om de verantwoordelijkheid over te dragen aan een ander, dat hoort erbij. Vertrouwen hebben in iemand anders is hierbij erg belangrijk. Dit helpt zowel de band tussen jou en die persoon, maar ook het verloop en afhandelen van taken. Bij delegeren ontwikkelt je personeel zich en heb jij als ondernemer het iets minder druk.

Vind je het delegeren spannend? Doe dit dan in kleine stappen. Begin met het overdragen van kleine opdrachten en bouw zo het vertrouwen tussen jou en je personeel op. Het zal ook wel eens voorkomen dat bij het delegeren van je werkzaamheden fouten worden gemaakt. Geen paniek! Fouten maken we allemaal en hier leren we van. Laat die persoon het zelf oplossen en laat ze zich tegenover jou bewijzen. Hiermee voorkom je dat je zelf de taken gaat uitvoeren en uiteindelijk alsnog stress kan ervaren.

Als ondernemer blijven we altijd de eindverantwoordelijke en is het dus belangrijk dat alles zo goed mogelijk wordt afgehandeld. Bij het delegeren kun je afspreken om aan het einde van de dag of wanneer een bepaalde taak afgerond is even samen te zitten en het gezamenlijk te bespreken. Zo hebben jullie beide gelijk inzicht in wat er is gedaan en kunnen er eventueel gelijk tips en tops besproken worden!

Automatiseren

Naast het overdragen van taken aan andere kunnen we tegenwoordig ook veel dingen binnen het bedrijf automatiseren. Denk hierbij aan het automatiseren van boekhouding, platformen om content geautomatiseerd te plaatsen en andere automatiseringen voor je databeheer en bedrijfssoftware. Het automatiseren van je onderneming heeft verschillende voordelen:

  • Het neemt taken uit handen
  • Je kunt sneller inspelen op veranderingen in de markt
  • Je kunt de dienstverlening vergroten
  • Bij problemen of vragen kun je altijd terecht bij de automatiseerder
  • Je kunt doelmatig een systeembeheer bijhouden
  • Het scheelt tijd en op den duur ook geld

Er zijn meerdere manieren om de ultieme vrijheid als ondernemer te creëren. Gebruik je al een van deze tips en tricks? Goed! blijf dat doen en kijk ook naar wat je nog meer kunt toepassen om jouw vrijheid als ondernemer zo goed mogelijk te behouden. Heb vertrouwen in jezelf, andere die voor je werken en andere mensen om je heen waarmee jij samenwerkt. Doe wat goed voelt voor jou en neem soms even dat momentje rust om goed na te denken over wat er precies gebeurd en wat de prioriteiten zijn.

Kun je nog wat extra hulp en tips gebruiken? Geef je dan op voor onze GRATIS 4 daagse mini training en haal alles uit je potentieel! De training vindt plaats van 27 augustus t/m 30 augustus. Kijk voor meer informatie op onze website of meld je direct aan!

https://masteryourbusinessmoves.nl/mini-training-haal-alles-uit-je-potentieel/

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen