Hoe kan jij als ondernemer weer full focus aan de slag?
Hoe kan jij weer full focus aan de slag?
17 maart 2020 
in Plannen
4 min. leestijd

Hoe kan jij weer full focus aan de slag?

Het verliezen van focus is erg vervelend maar onvermijdelijk. Als mens kun je niet blijven doorgaan. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel, hoe krijg jij die focus dan weer terug? Jij wil natuurlijk jouw business draaiende houden en laten groeien. Zonder een goede focus gaat dit natuurlijk niet lukken zoals je zou willen.

Uit ervaring weet ik dat je soms zoveel te doen hebt dat je een overload krijgt en dat je hierdoor juist niks gedaan krijgt. Hieronder heb ik een vijftal aan tips waarmee jij weer full focus aan de slag kunt.

Tip 1: Weet waar je het voor doet

De belangrijkste stap is natuurlijk weten waar je de focus weer op moet leggen en waarom. De ‘why’ is belangrijk voor de motivatie waaruit je werkt. En raad eens? Motivatie bepaalt weer hoe goed jouw focus is! Doe jij iets waar jij niet achter staat of wat je eigenlijk niet wilt doen dan is het veel moeilijker om daar de juiste focus voor de vinden. Als ondernemer ben je natuurlijk begonnen aan een onderneming waar jij achter staat. Nu weet ik uit ervaring dat er altijd zaken bij zitten die je minder leuk vind. That’s life. Toch zijn het dingen die moeten gebeuren.

Ga daarom na bij jezelf waarvoor je het moet doen? Waarom is het belangrijk, wat krijg je als je deze taak wel uitvoert? Wat levert het op? Door goed na te gaan waarvoor je het doet wordt het soms ook makkelijker om het ook daadwerkelijk te doen. Motivatie = focus.
Als jij echt de motivatie niet kan vinden, laat dan een ander deze taak oppakken. Te veel energie en tijd steken in iets waar je echt geen motivatie en focus voor kunt vinden is zonde.

Hoe kan jij weer full focus aan de slag

Tip 2: Goed time management

Hoe vaak heb ik het al gehad over planning? Mega vaak. Nou, zó belangrijk is het dus! Het zorgt niet alleen voor overzicht maar ook voor rust en duidelijkheid. Als jij op het laatste moment vanalles moet doen omdat jij hiervoor de focus niet kon vinden dan wordt het een grote chaos en paniek. Niemand wil dat, het werkt niet lekker en bezorgt je veel onnodige stress. Als jij weet wat jij wanneer moet doen kun jij met een veel betere focus aan de slag. Je weet wat je van jezelf verwacht en hoe lang jij er over mag doen.

Wil je meer weten over time management en planningen? Lees dan deze blogs eens:
https://masteryourbusinessmoves.nl/hoe-plan-ik-effectief/
https://masteryourbusinessmoves.nl/hoe-houd-ik-tijd-over/

Tip 3: Vermijd afleiding

Ik heb een paar weken geleden een blog geschreven over uitstelgedrag. Een groot struikelblok daarbij is afleiding. Kun jij geen focus vinden dan leidt eigenlijk alles je wel af. Door die afleiding vind jij geen focus meer en zo blijf je in een cirkel rond gaan. Zorg daarom dus voor een fijne werkplek met zo min mogelijk afleidingen. Moet jij een blog schrijven? Zorg dan dat in jouw omgeving alleen informatie ligt die daarop van toepassing is. Houd alleen tabbladen open die nodig zijn om deze taak af te maken. Dit zorgt al voor betere focus, je kan namelijk niet meer om jouw taak heen.

Hoe kan jij weer full focus aan de slag

Meer tips over uitstelgedrag lees je hier: https://masteryourbusinessmoves.nl/4-tips-tegen-uitstelgedrag/.

Tip 4: Verhoog je focus met oefeningen

Klinkt misschien wat zweverig en het is natuurlijk niet voor iedereen, maar oefening kunnen ook echt helpen om jouw focus weer te herpakken. Het kunnen simpele oefeningen zijn die je eerst in je dagelijks leven toe kunt passen en een gewoonte kunt laten worden.
We hebben allemaal vast wel gehoord dat onze focus tijd steeds korter wordt. We willen dan ook onze social media posts ook niet te lang maken en onze video’s niet te lang laten duren. Als ondernemer zijn wij nog steeds mens en daarom geldt deze regel dus ook voor ons. En laat ik nu juist van lang houden ;-), uitdaging voor mijzelf dus, om het kort en bondig te houden.

Een oefening die jij toe kunt passen voor je concentratie is door je focus op een ding te gaan oefenen. Lees bijvoorbeeld een boek en probeer je echt compleet mee te laten slepen in het boek. Lees je liever niet, probeer dit dan met een film of serie. Laat afleidingen, zoals je telefoon, dan ook links liggen. Je bent op dat moment bezig met een ding, dat ga jij dan full focus doen. Pas jij dit namelijk toe in je dagelijks leven dan is het ook vele malen makkelijker dit ook in je werkleven toe te passen.

Tip 5: Zorg voor jezelf

Dit vergeten wij soms nog wel eens. Onszelf! Want als jij niet goed eet, weinig slaapt en alleen maar bezig bent met werk ben je eigenlijk niet goed bezig. Het werkt misschien op korte termijn hartstikke goed, maar het gaat je opbreken. Dat wil je natuurlijk niet, want zo ben je uiteindelijk veel meer tijd en energie kwijt aan bijkomen dan aan gefocust kunnen werken aan je business. Zorg daarom dat jij genoeg slaap krijgt, dit zorgt weer voor meer energie en focus. Goed en gezond eten helpt ook met verhoging van je focus. Je lichaam voelt zich beter en je voedt je brein ook met de energie en stoffen die nodig zijn.
Zorg dus goed voor jezelf en je zult zien dat jij weer full focus aan de slag kunt gaan.

Op 24 april geef ik een event waarbij ik jou meer vertel over hoe jij nou echt in focus blijft en je meer rust kunt creëren door effectief en efficiënt te werk gaan. Meer weten? Klik dan op deze link https://masteryourbusinessmoves.nl/1-daagse-workshop-effectief-efficient-werken/.

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen