Hoe houd ik tijd over? - Master Your Business Moves
Hoe houd ik tijd over?
16 mei 2019 
7 min. leestijd

Hoe houd ik tijd over?

Hoe houd je tijd over? Super interessante vraag, want veel ondernemers hebben natuurlijk gewoon tijd te kort.

Ken je dat? Hijgen, hijgen, hijgen. Rennen achter jezelf aan. Je hebt vandaag nog dit en dat te doen, je moet nog voor je kinderen zorgen of je moet voor het eten zorgen. Je hebt nog zoveel te doen, zoals acties te ondernemen. Nou je begrijpt het al. Hoe ga je nou heel effectief worden en hoe ga je tijd overhouden? Voor veel mensen een onmogelijke opgave.

In dit blog ga ik je uitleggen hoe jij tijd over kunt houden door je tijd effectiever in te plannen.

Voor mij is dat mijn 2e natuur en ik vertel al mijn klanten hoe je dat kunt doen. Ik leer al mijn klanten deze tips & tricks. En als je ze dan ook gaat toepassen dan ga je meters maken en ga je tijd overhouden. Het zou hartstikke zonde zijn als je het niet gaat doen, want ik weet zeker dat jij ook één van die ondernemers bent die gewoon geen tijd heeft.
En tijd, dat is waar we allemaal meer van willen hebben. Tijd is het meest kostbare bezit wat je hebt, elke minuut die voorbij gaat, komt nooit meer terug. En ik kan je vertellen als je dus zit te hangen zonder doel en alleen maar aan het niksen dan is dat echt zonde tijd.

Tijd overhouden

Jaarplanner Master Your Business Moves

Tijd dat is iets wat ik jou gun, zodat je meer tijd kan besteden aan jezelf en je de zogenoemde me-time zoals ik dat altijd noem, kan gaan plannen zodat je ook op z’n tijd kan ontspannen en relaxen. Want we hebben allemaal rust en ontspanning nodig! We staan zo vaak gespannen dat de boog ook regelmatig ontspannen hoort te zijn. Alleen op die manier blijf je energiek en kan je effectiever en creatiever denken en zo meer Resultaat behalen.

Aan het einde van dit blog kun je mijn jaarplanner downloaden als pdf. Of je kan hem bestellen via mijn site, dan stuur ik hem naar je op. Voor meer info kijk op: https://masteryourbusinessmoves.nl/shop/

Ik zou het enorm tof vinden als je een reactie achterlaat onder dit blog. Geef een duimpje omhoog zodat ik weet wat je inspireert en waar we over kunnen blijven schrijven.
Ook willen we natuurlijk weten hoe jij met je planning omgaat en of het lukt om de tips in je bedrijf toe te passen en tijd gaat over te gaan houden. Ik zou het ook mega tof vinden als je mijn blog op social media zou willen delen en aan iedereen die wel wat effectiever zou willen werken doorstuurt. Zodat je onze missie ondersteunt en wij ook andere ondernemers kunnen helpen met het behalen van meer resultaat en effectiviteit!
Ga in ieder geval met mijn tips aan de slag!

Tip 1: Keep the end in mind

Keep the end in mind, dat wil zeggen, dat het belangrijk is om te weten waar je aan gaat werken.

Zet je doel, dat kan zijn voor korte termijn maar natuurlijk ook voor lange termijn.
Zorg ervoor dat je weet waarom je dingen doet. Wees je bewust dat jij een bepaald verlangen hebt dit doel te behalen en je wilt door dat doel te behalen een bepaald gevoel daar aan overhouden. Als je goed in de gaten hebt wat dat is dan blijf je intrinsiek gemotiveerd om aan je doel te blijven werken.

Dan ben je bewust welke stap je vandaag kan nemen en welke dingen je kunt doen om uiteindelijk dat korte of lange termijn doel te behalen.
Als je een doel wilt behalen dan heb je de juiste mindset nodig en weet wat je nodig hebt om aan een gemotiveerde energieke houding te hebben. Zorg dat je massive action neemt.
Als jij het namelijk een heldere mind hebt, dan kunt je elke dag weer besluiten wat je een prioriteit geeft om bepaalde zaken in gang te zetten.

Een doel dat je wilt behalen is vaak zo mega groot dat je vaak niet weet waar je zou moeten beginnen. Ik zeg dan wel eens een olifant eet je ook niet in 1 dag. Dus hak de olifant in plakjes en eet elke dag een stukje ervan. Dat doe je met je doel ook, hak in plakjes en werk elke dag stapje voor stapje aan je doel, zodat je elke dag dichter bij je einddoel komt! Zorg ervoor:
Keep the end in mind.

Tip 2: Visualiseren

Als je weet wat je wil, dan heb je vaak in je hoofd het volgende gedaan. Visualiseren!
Het is dus heel belangrijk dat als je doelen duidelijk zijn, jij je doelen gaat visualiseren.
Ik zou je adviseren om er dan een vision board van te gaan maken.

vision board

Op mijn vision board staat bijvoorbeeld een huis dat ik graag wil laten bouwen, een gaaf horloge dat ik graag wil kopen en mooie reisbestemmingen waar ik nog graag naar toe wil. Ik maak voor mezelf visueel wat ik nou uiteindelijk wil. Het is een doel om die zaken voor mezelf te bereiken en wat leuk is dat ik elke dag langs dit bord loop, ik mijn onderbewuste laat zien waarvoor ik het doe. Ik trigger mezelf elke keer weer onderbewust. Daarmee voel ik ook elke dag waarom ik actie onderneem, mijn doelen hangen vast aan visuele beelden, die ik verbonden heb met een gevoel en door het vision board te bekijken weet ik elke keer mezelf weer te motiveren, bewust en onbewust om stappen te nemen.

Vooral het gevoel, is belangrijk om te voelen, dat is waarom je gemotiveerd blijft, om aan het doel werken en het uiteindelijk te gaan behalen.
Ik zou zeggen het is dus super belangrijk om jouw doelen visueel te gaan maken.

Ga er mee aan de slag en maak vandaag je eigen vision board met je doelen en dromen en ga ervoor!

Wil je echt met je doelen aan de slag dan heb je “massive action” te nemen. Niet zomaar even iets doen, maar heel explosief en doelgericht aan de gang gaan. Om je doelen nog helderder te maken is het verstandig om ze SMART te maken. Wat zeg je …..;-)

Tip 3: Maak je doelen SMART

Maak je doelen SMART, wat bedoel ik ermee. Het is een leuke afkorting. Je kan met de letters een duidelijk beeld krijgen wat je wil en wanneer je zaken wilt bereiken. Ik ga het je uitleggen.

SMART is een afkorting van:
S = Specifiek
M = Meetbaar
A = Acties
R = Resultaat
T = Tijdspad

Als je een doel hebt of je gaat een vergadering in of je gaat een gesprek met iemand voeren, zorg er van tevoren voor dat je jouw doel of gesprek SMART maakt!

Als je alles SMART maakt, dan zorg jij ervoor dat alles veel helderder is. Je gaat dan namelijk effectief met je tijd om. Zo ga jij je tijd niet verdoen met onnodige gesprekken of dingen uit te zoeken. Je weet namelijk heel specifiek wat je eruit wilt halen of waar je voor wilt gaan.
Daardoor kan je heel makkelijk in een bepaalde tijdspanne werken en alles eruit halen wat je zou willen. Als de effectiviteit zo hoog is en je staat met een peakstate mind erin dan ga je uiteindelijk tijd over houden. Je weet namelijk wat je wilt, welke stappen je hebt te nemen, wat het resultaat hoort te zijn en je weet in welk tijdstip je het af wilt hebben. Zo kan je echt heel veel stappen maken in een hele korte tijd. Je kan jezelf dus heel makkelijk deze tip aanleren en dan kan je gaan als een raket!

Om nog meer tijd over te houden zou ik je de volgende tip willen meegeven!
Die gaat namelijk echt heel veel tijd opleveren!

Tip 4: Pas de 80%/20% regel toe

Ga de 80/20% regel toepassen. Dan ga je namelijk echt vet veel tijd winnen!

Heb jij je doel gesteld en heb je 80% van je bereikte doel behaald, dan kan je eigenlijk al zeggen dat je het doel hebt behaald. ;-))

Waarom is het belangrijk om niet aan die laatste 20% van dat doel te werken en je te focussen op 100%?

De laatste 20% van een te behalen doel duurt namelijk vaak even lang als de eerste 80%!
Het betekent dat je dan nogmaals dubbel zo lang bezig bent om die laatste 20% van je doel te bereiken. En we hadden het over, tijd overhouden.

Je begrijpt als je gaat voor perfectie, dat dit vaak een eeuwigheid kan duren en je echt op heel tegen tijd kwijt gaat raken omdat je enorm op kleine details gaat zitten. Dat is zonde. Als je genoegen neemt met 80% dan zou het moeten zijn dat die laatste 20% er niet heel veel meer extra aan toevoegt. Jij kan die laten zitten of er in ieder geval niet meer op gaat focussen.

Als je een bepaald doel hebt gesteld, en je hebt die 80% behaald dan kan je aandacht weer uitgaan naar nieuwe doelen. Ga dus geen 80% van je tijd inzetten om de laatste 20% van je doel te behalen. Vaak is dat zonde van je tijd!

Meer tijd voor andere to do’s!

Als je overal de 80/20% regel gaat toepassen dan betekent dat natuurlijk dat je veel tijd gaat overhouden!

En wat een heerlijke gedachte dan niets meer perfect hoeft te zijn, hoe vet is dat!
Hoe fijn dat niets meer perfect hoeft in het leven, wat een rust en wat een verademing!
Toen ik deze regel ging toepassen in mijn leven, zijn er heel veel deuren open gegaan. Ik ben zoveel meer gaan doen en ontdekken.

Als je genoegen gaat nemen met 80% en je gaat het daadwerkelijk toepassen en dan houd je daadwerkelijk meer tijd over. Aanzienlijk veel meer tijd! En dat is wat ik jou gun.

Als je vragen hebt, laat het me weten!

Ik wil heel graag weten onder dit blog wat je ervan vindt, hoe jij hiermee omgaat en of je dit gaat toepassen. En als je het al hebt toegepast, wil ik graag weten wat jouw bevindingen zijn.

Download hier mijn jaarplanner: https://masteryourbusinessmoves.nl/download-jaarplanner/

Of doe mee aan mijn gratis 3 daagse online training: Plan effectief & krijg meer resultaat!

Heb je vragen, dan laat je dat hieronder ook even weten. Of je mailt me naar francina@masteryourbusinessmoves.nl.

Ik wens je waanzinnig veel succes en ga met deze tips aan de slag!

 

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 21 May 2019

Bij mij helpt het erg om dingen die ik moet doen op te schrijven. Dan heb ik meteen al meer een gevoel van grip op alles.

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 21 May 2019

Ja dingen opschrijven is ook heel verstandig. Alleen oppassen dat je niet te lange to-do lijstjes gaat maken met alles wat je wil. Hou de focus op 1 ding.

Lindsey
Door

Lindsey

op 21 May 2019

Voor mij werkt lijstjes maken heel erg goed. Gewoon bovenaan beginnen en vinken maar :)

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 21 May 2019

Hoeveel punten staan er op jou lijstje op een dag? Teveel acties kan ook tegen je gaan werken, vooral als er op een dag ook nog wel eens wat zaken tussen kunnen komen. Afvinken werkt wel lekker, zo hou je goed overzichtelijk wat je hebt gedaan en wat nog niet ;-)

Manon
Door

Manon

op 21 May 2019

Lijkt me heel handig om tijd te besparen om deze manier en efficient te werken. De 80/20 regel was iets wat ik nog niet kende.... Een goede visie!

Francina van den Berg
Melissa
Door

Melissa

op 21 May 2019

Maak per dag lijstje met aantal dingen die Gedaan moeten worden en die streep ik af als ik klaar bn dat helpt mij enorm

Francina van den Berg
Gabrielle
Door

Gabrielle

op 22 May 2019

De 80/20 regel kende ik nog niet maar het is een goede om positief te blijven! Tijd overhouden is erg belangrijk inderdaad :)

Marcelina de Boer - Walma
Door

Marcelina de Boer - Walma

op 22 May 2019

Visualiseren en SMART doelen stellen is iets wat ik veel op de PABO leerde, maar wat ik in de praktijk nog wel eens vergeet. Het is zo belangrijk om je doelen ook echt 'haalbaar' te maken. Anders blijf je eeuwig met die 20% zitten haha. Leuke en handige tips!

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 23 May 2019

Dankjewel Marcelina! Heel veel mensen vergeten te visualiseren en hun doelen SMART te stellen. Terwijl als je het gaat visualiseren, dan zie je het voor je en ga je ernaar toe werken. Heb jij al een vision board gemaakt?

Mandy
Door

Mandy

op 23 May 2019

Wat een handige blog! Ik heb niet zo veel vrije tijd dus probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan en alles een beetje te kunnen plannen, heel lastig!

Francina van den Berg
Reactie plaatsen