De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
23 mei 2019 
11 min. leestijd

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

In dit blog ga ik je uitleggen wat de 7 eigenschappen zijn van effectief leiderschap.

Deze eigenschappen komen uit het boek van Stephen Covey. Zelf ben ik Stephen Covey trainer en pas ik deze eigenschappen toe in al mijn begeleidingen met mijn coachees. Als je de habits gaat begrijpen dan is het enorm tof als je deze eigenschappen ook gaat toepassen in jouw dagelijkse leven, maar natuurlijk ook in jouw business.

De habits zijn ontwikkeld om enorm effectief met je tijd, je leven en je bedrijfsactiviteiten aan de slag te gaan. Zodat je veel meer gedaan krijgt in kortere tijd. Je krijgt veel meer focus en daardoor meer Resultaat.

We willen met z’n alle veel effectiever werken en we willen allemaal meer tijd overhouden. We willen allemaal effectief leiderschap.
Jij denk ik ook? Wil je dat niet dan is dit blog niet voor jou. Stop dan met lezen en ga iets anders met je tijd doen.
Maar ben jij ook één van die ondernemers die altijd tijdgebrek heeft? Dan is dit blog super interessant en ik kan je zeggen als jij de eigenschappen gaat toepassen dan ga je als een raket.

Waarom deze eigenschappen van Stephan Covey?

Ik zelf had dat vroeger ook, ik rende van het het ene brandje naar het andere. Iedereen trok me te pas en on te pas aan m’n jasje. Ik stond klaar als er een vraag was en uiteindelijk was het gevolg dat ik met iedereen bezig was, behalve met mijn eigen werk.
Die ik dan na 6 uur nog even kon afmaken. Want het bedrijf moest ook verder. We groeiden enorm en werkte regelmatig 12 tot 16 uur op een dag!

Je begrijpt dat gaat je uiteindelijk echt wel een keer opbreken….
En na 8 jaar was ik dan ook helemaal klaar met deze manier van werken.
Bij toeval werd ik door mijn Business Coach gevraagd om de cursus van Stephan Covey te gaan doen.

Ik was zo verbaasd over de simpele tips, maar als je ze echt ging toepassen was het resultaat verbluffend en ik ging tijd over houden! En was mega effectief en kreeg echt veel meer Resultaat.

Ik ging grenzen zetten. Me-time inplannen en ik ging reizen. Ik was echt hooked! Aan deze manier van werken. Voor mij was het dan ook heel belangrijk dat ik iedereen deze informatie kon geven, er meer mensen effectief zouden worden. Ook was het voor mij belangrijk om een bijdrage te leveren.

Mijn eigen team

Als eerste ben ik mijn team gaan trainen! Om de 2 weken gingen we tussen 4 tot 5 uur actief met de habits aan de slag, zodat iedereen slagvaardiger werd.
Een aantal teamleden gingen het direct toepassen in hun werk en hadden ook tijd over, werden effectiever, begrepen dat ze meer samen konden werken, zodat er meer synergie was en meer daadkracht. Zodat ze samen meer gingen bereiken en meer resultaat kregen.

Andere teamleden waren bang om zich open te geven en paste de informatie niet toe. Je begrijpt al…ze werden niet succesvoller, niet productiever, niet effectiever en hadden geen resultaat. En omdat de andere die wel het toepaste wel veel resultaat hadden, zag je een groot gat ontstaan.

Er kwam een groep die heel goed ging en we kregen een groep die helemaal niet effectief was. En als je effectiever bent, dan heb je ook veel meer tijd en dan zit je heel hoog in je energieniveau. Op die manier ga je ook veel meer resultaat behalen en zorg je voor effectief leiderschap. Je bent je ook veel meer bewust van waarom je het allemaal doet.

Je begrijpt waarom dit voor mij dus zo belangrijk is en dat wil ik je door dit door te nemen. Jou inspireren om ook aan de slag te gaan met deze 7 habits.

Als je vragen hebt, stel ze dan onder dit blog zodat ik je kan helpen met de 7 habits van Covey en dingen waar je tegenaan loopt. Ik wil jou heel graag helpen om meer leiderschap te krijgen en meer effectiviteit in je leven te krijgen zodat je die stappen kan gaan nemen.

Ik ga de 7 eigenschappen van effectief leiderschap op een simpele manier aan je uitleggen. Snel en effectief. Het is aan jou om ze toe te passen.

Eigenschap 1: Wees proactief

Deze eigenschap betekent dat jij actief stappen moet nemen. Het betekent dat je niet zou moeten afwachten of achteruit moet gaan hangen als je iets voor elkaar wilt krijgen.

Als jij iets graag wilt behalen, dan heb je daar actief stappen voor te nemen.

Ofwel neem zelf het heft in handen en ga aan de slag om een eerste stap te zetten naar je doel. Veel mensen blijven maar afwachten en afwachten. En dat is totaal geen effectief leiderschap! Afwachtende en bange mensen behalen nooit hun doel. Het is altijd wel iets wat hen weerhoudt om actie te ondernemen. En als je altijd wacht totdat de ander een eerste stap zet, dan begrijp je dat jij dan vaak de boot ergens al hebt gemist!

Als we een voorbeeld nemen; iemand die geen klanten heeft, zit maar te wachten op zijn klanten. Diegene zegt ik heb een website, mensen kunnen mij vinden.
Maar goed, als dat niet het geval is en je hebt geen klanten. Door een website te hebben krijg je niet zomaar klanten. Daar heb je iets voor te doen. Klanten kennen je niet dus hoezo zouden ze je website dan wel kennen? Je bent ook net nieuw op de markt en dus word je door Google nog niet zomaar gevonden. En als je dan afwachtend blijft dan ben je dus erg passief. En daar komen geen klanten van.

Zo kunnen we natuurlijk heel veel voorbeelden bedenken, dat jij het heft in handen gaat nemen. Zodat jij echt pro-actiever gaat worden, gaat sturen naar het resultaat dat je wil en gaat zorgen voor effectief leiderschap.

Dat betekent dat je echt massive action zou moeten gaan nemen om bepaalde zaken te bereiken.

Gewoonte 1: Wees Pro actief.

Is dan ook een hele simpele tool!
Hoe simpel is het om vanuit passief naar een actieve houding te gaan. Dat je echt met jouw power houding staat, dat je op andere dingen gaat focussen en de juiste taal tegen jezelf spreekt.

Dus neem vandaag nog actie en wat wordt je eerste proactieve actie om je doel te bereiken?

Eigenschap 2: Begin met het eind in gedachten

Ik heb dit al vaker verteld, dat je echt heel goed moet weten wat je nou echt wilt.

Schrijf op in je planning wat je wilt bereiken, waar en op welke datum je jouw doel wilt bereiken. Zorg ervoor dat je het in je hoofd al gevisualiseerd hebt. Vaak kan je ook nog een vision board maken. Zodat je constant visueel hebt waar je het voor doet.

Weet wat je wilt en waarom je het wilt. Je kan het doel ook heel erg S.M.A.R.T maken. Dat je het specifiek en meetbaar maakt en met eigenschap 1 erbij zorg je echt voor die massive action. Dan weet je dat jij het op dat bepaalde tijdstip ook echt af hebt.

Keep the end in mind is eigenschap 2, hoe specifieker je bent, hoe meer je weet welk doel je najaagt! Des te duidelijker het is.

Je wilt geen paar kilo afvallen of je wil een auto kopen.
Nee je zegt; ik wil 15 kilo afvallen en ik wil dat bereiken half juli.
Of ik wil een blauwe Mercedes kopen en met die wieldoppen en leren bekleding. Ik zou die auto willen bezitten 28 december.

Maak heel specifiek wat je in gedachte hebt. Als je de end in mind houdt, dan betekent dat je ook elke keer heel duidelijk stappen naar dat doel kan nemen.
Door stap 1 erbij te voegen, kan je stapje voor stapje naar je doel werken en effectief leiderschap creëren voor jezelf.

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Dit heeft weer heel erg te maken met wat echt belangrijk is en wat echt urgent is. Wat maakt het dat jij dit als eerste gaat doen? En niet iets anders? Hierover heb ik al een keer een blog geschreven. Klik hier om deze ook te lezen of bekijk hier de YouTube video.

Hoe ga je nou beslissen of iets een prioriteit heeft of dat iets geen prioriteit heeft. Daar kan je een prioriteiten kwadrant van maken.

Download het kwadrant hier.
Je kan voor jezelf allerlei acties opschrijven die super belangrijk zijn voor jou en waar jij actie op wil ondernemen. Als je van te voren maar bepaald wat urgent en belangrijk is. Zo kan je heel makkelijk gaan plannen van activiteiten en hoef je nooit meer met die ellenlange To Do lijstjes te werken.

Op een gegeven moment heb je zo’n een mega lange to-do lijst met allerlei acties dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je weet niet eens waar je zou moeten beginnen.

Ga aan alle activiteiten die je te doen hebt een waarde hangen. Die waarde betekent dat je ergens een prioriteit aan gaat geven of iets geen prioriteit gaat geven.

Uiteindelijk kan je bepalen of iets urgent is en heel belangrijk is of dat iets wel belangrijk is maar niet zo urgent. Hiervoor kan je het kwadrant downloaden en ga het dan invullen.

Eigenschap 4: Denk win-win

Bij deze eigenschap van effectief leiderschap gaan we het hebben over samenwerken. In Nederland wordt vaak gezegd, we gaan voor een win-win situatie. Dat betekent dat als beide partijen blij zijn en beide het voordeel ervan zien, dat je dat voor jullie kan inzetten. Iedereen blij en iedereen heeft er voordeel aan.

Als jij een doel hebt dan kan je iemand anders ook inzetten voor dat doel. Dan kan je samen het doel bereiken. En misschien is dit wel beter. Een ander heeft namelijk een aantal kwaliteiten die jij bijvoorbeeld weer niet hebt. Hoe tof is het als jij hier meer over gaat nadenken. Hoe je samenwerkingen kunt gebruiken om jouw doelen te halen.
Als beiden er voordeel aan hebben, wat zou dan een reden zijn om niet samen te werken?

1+1 = niet 2 maar 3 of 10 of 100.

Dat is waarom ik onze community ook zo belangrijk vindt, omdat ondernemers daar direct een verkoopkanaal hebben. Ze samen dingen kunnen doen waar beide partijen iets aan hebben en ze zo ook stappen verder komen. Ben jij al bij een ondernemers community aangesloten? Om zo Synergie te hebben?

Wil je meer weten over onze community, klik dan hier.

Francina en Daisy

Nog een ander voorbeeld. Als jij samen met collega’s werkt aan een bepaald doel dan kan je als een speer gaan. Als ik naar mijn eigen bedrijf kijk, dan doe ik dat samen met Daisy.

Zelf ben ik wat meer op de voorgrond met fotografie en video en leg dingen uit.
Maar samen werken we aan de Master your Business Moves.
We werken echt samen. Daisy doet alles aan de achterkant en Francina dus aan de voorkant.

Als wij niet samen aan dit project zouden werken, dan ben ik niet zo snel. Dan kom ik niet zo ver. Samen zijn we een belangrijk onderdeel in het bedrijf om ook het bedrijf draaiend te houden. Samen hebben we gezorgd voor effectief leiderschap.

effectief leiderschap

Ga kijken met wie jij kan gaan samenwerken. Zodat jij effectiever aan de slag gaat met jouw business.

Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Voordat ik deze eigenschap door had moest ik er echt over nadenken wat ze hiermee bedoelde. Deze eigenschap gaat over communiceren met de ander.

Als je ergens staat en je bent bijvoorbeeld in die samenwerking aan de slag, dan kan het zijn dat je het af en toe niet met elkaar eens bent.
Dat is ook wel goed, dat betekent namelijk dat je allebei een andere invalshoek hebben.

In bepaalde gevallen kan dat betekenen dat jullie het niet eens zijn met elkaar en dat zorgt voor druk en spanning.

Wat ze met eigenschap 5 bedoelen, eerst begrijpen en dan begrepen worden.
Is dat jij je eerst kan inleven in de ander, je kan je invoelen en kan begrijpen waarom de ander zo denkt of zo doet. Iedereen heeft ervaringen uit het verleden die jou ergens pijn hebben gedaan of iemand heeft op je hart getrapt. Maar vergeet niet de ander heeft ook van die ervaringen.

Als je leert luisteren naar elkaar en je leert je in te voelen in de ander. Dan kan je dat soort zaken uitspreken. De uitdaging ligt in elkaar leren begrijpen voordat je begrepen wordt. Dat is onderdeel van effectief leiderschap.

Ga nou eens kijken als je met iemand een clash hebt of je wordt ergens boos over. Wat is er dan nu echt aan de hand. Spreek het uit op een normale toon. Vertel je emotie en geef aan wat je raakt. Probeer elkaar te begrijpen. Je wilt namelijk samenwerken en het samen doen, als je elkaar dan begrijpt, dan kun je ook effectiever aan de slag! Waardoor je sneller klaar bent en meer resultaat bereikt!

Eigenschap 6: Creëer synergie

Eigenschap 6 lijkt heel erg op eigenschap 4 en 5.
Synergie betekent heel erg samen vloeien, samen naar dat focuspunt gaan en samen gaan voor het doel. Dat zorgt voor effectief leiderschap.

Als je helemaal op lijn zit met degene met wie je samenwerkt is het daarna heel belangrijk om echt samen te gaan werken en aan die synergie te gaan werken.

Synergie kan betekenen dat 2 bedrijven of 2 zzp’ers samen gaan werken aan 1 doel.
Dat betekent veel meer power en samen proactief zijn. Belangrijk is elkaar echt te begrijpen.

Denk vooral aan mogelijkheden. Er zijn vaak meerdere oplossingen voor een probleem.
Zorg dat je aan de oplossing werkt! En bedenk je dat het niet altijd JOUW oplossing hoeft te zijn. Hoe kom je het beste en snelste naar je doel.

Zet je ego opzij en doe wat er voor nodig is om echt het gezamenlijke doel te bereiken.
Het gaat niet om jou…het gaat om het doel!

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Deze eigenschap betekent dat jij heel erg lief voor jezelf mag zijn. Dat is eigenlijk wat het zegt.

Houd de zaag scherp betekent eigenlijk dat jij voor jezelf gaat zorgen. Dat je veel ME-time in gaat plannen, zodat jij elke keer weer kan opladen. Zodat je genoeg energie hebt om AAN je bedrijf te werken en IN je bedrijf te werken.
Dat je fluitend en energie vol naar je werk gaat. Dat je de zin van het leven vasthoudt.

Zorg ervoor dat je regelmatig lekker een dagje naar de sauna gaat, ga genoeg op vakantie en zorg ervoor dat je genoeg vrije tijd hebt. Zodat je kan ontspannen.
Zodat de boog niet altijd gespannen staat en dat jij door die ontspanning komt tot manifesteren en creatief creëren!

Zo ga je het meeste uit je bedrijf halen! Zo ga je knallen, en kan je mega stappen zetten.
Ben je energiek en ben je sexy voor je klanten! Want energie trekt aan!
En mensen willen liever aanhalen bij positieve en energieke mensen dan mensen die niet goed in hun vel zitten en de hele dag aan het morren zijn.

Zorg voor jezelf! Jij bent nr 1. Zonder jou geen bedrijf, geen dienst of product en geen klanten.

Geniet van jezelf en jouw bedrijf

Vandaar dat habit 7 vaak onderschat wordt, maar juist mega belangrijk is bij effectief leiderschap.Ondernemers en werknemers maken hiervoor te weinig tijd en we zien dat ook dat er bosjes mensen een burn out hebben. Het zijn Pleasers die constant klaar staan voor een ander maar nooit klaar staan voor zichzelf.

Leer je grenzen aangeven, wees relaxt, geniet van je proces en pas alle habits toe!
Dan wordt je effectief en productief en dan zal je heel veel resultaat gaan bereiken.
Zonder dat het je heel veel moeite kost.

Ik hoop dat je met deze uitgebreide informatie met deze 7 eigenschappen van effectief leiderschap aan de slag gaat.

Dat jij stappen kan gaan maken. Als je vragen hebt dan laat je het nog even onder dit blog een bericht achter. Ik help je graag verder met je volgende stap.
Laat me ook weten wat jij met deze eigenschappen gaat doen, ga je ze toepassen en wat is je eigen ervaring?

Heel veel succes met deze 7 eigenschappen van effectief leiderschap en ga het daadwerkelijk doen. Ik daag jou uit!

En mocht je nog mijn jaarplanner willen downloaden dan kan dat GRATIS hier.
Wil je hem liever hebben dan kan je hem hier in de shop kopen, druk hier.

 

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Ruby
Door

Ruby

op 27 May 2019

Wat een top blog! Heerlijk duidelijk en effectief, eigenlijk dus net als een goed leiderschap zou moeten zijn!

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 27 May 2019

Dank je Ruby, voer jij de stappen al door in jouw bedrijf? Let me know!

Manon van der Werf
Door

Manon van der Werf

op 27 May 2019

Wat een duidelijke blog. Ik merk dat ik nog wel wat eigenschappen kan gaan ontwikkelen als eigenaar van mijn bedrijf.

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 27 May 2019

Hai Manon, als je een keer wilt bomen waar je kan verbeteren en effectiever kan worden in je bedrijf dan kunnen we een keer een 30 min strategie gesprek voeren als je dat zou willen. Mail me dan even naar francina@masteryourbusinessmoves.nl

Simone
Door

Simone

op 27 May 2019

Wat een mooi en leerzaam stuk. Als 25 jarige verantwoordelijk zijn voor een complete afdeling is nog wel eens spannend en er zijn voor mij nog heel veel dingen te leren, nu doe ik vooral veel op gevoel, maar ik kan hier veel dingen uit gebruiken.

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 27 May 2019

Hai Simone, wat fijn om te horen dat je wat aan deze informatie hebt! Als je een keer wil sparren hierover kan je altijd een gratis 30 min strategie gesprek aanvragen! Dan kunnen we samen kijken of ik je hierbij kan helpen! Mail me even naar francina@masteryourbusinessmoves.nl

Rory
Door

Rory

op 27 May 2019

Goed stuk. Ik heb het boek boven liggen maar ik vind het niet echt uitnodigend om te lezen. Boek is overigens van mijn man. Punt 3 vind ik heel fijn. Iets wat hij de afgelopen dagen heeft geroepen en wat nu heel fijn werkt. Heel simpel, maar waar. In de ochtend - ook al ben ik geen ochtendmens - heb ik de meeste inspiratie en focus om te schrijven. Dat wist ik, maar deed ik niet altijd. Ik liet mij afleiden door social media en de ongoing mailstream. Sinds zaterdag doe ik het nu wel zo. Eerst schrijven, schrijven, schrijven. Van 's ochtends vroeg tot een uurtje of 11/12 en dan de andere dingen doen. Want dan heb ik geen puf meer en inspiratie om te schrijven en heb ik juist ruimte voor andere creatieve uitingen zoals fotografie of het testen van beauty producten. Of om mails te verwerken.

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 27 May 2019

Ik snap je reactie van het boek! Zelf heb ik het ook een paar keer gelezen ;-). Maar de kracht van deze eigenschappen is zo bijzonder. Fijn dat eigenschap 3 nu voor je werkt. Wat kan je doen om die andere eigenschappen ook in te gaan zetten?

Carlijn / CinemaLijn
Door

Carlijn / CinemaLijn

op 27 May 2019

Interessant! Pro actief opstellen werkt sowieso heel goed, daarmee kun je écht het verschil maken, heb ik zelf gemerkt in het bedrijf waar ik werk. Ook voor je zelf. Je maakt dan niet alleen een goede beurt, maar je maakt het werk voor jezelf dan ook leuker. Althans, zo ervaar ik het ;-)

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 28 May 2019

Zo is het helemaal Carlijn! Hoe heb je dat precies gemerkt? ben benieuwd;-)... Het is zeker zo dat het het werken leuker maakt als je pro actief bent en ook effectief werkt.

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 28 May 2019

Wat een duidelijke en effectieve blog zeg. Ik snap waarom je zo'n fan bent van de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Ik denk dat ik onbewust al een hoop van deze tips toepas. Echter zou ik af en toe wat meer vrije tijd voor mezelf moeten inplannen en meer moeten genieten. Want, zoals je zegt jij bent je bedrijf. Gaat het met jou goed, dan ook met je bedrijf. Het elastiekje kan niet altijd gespannen staan.

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 28 May 2019

Ik denk zeker dat je dat onbewust al doet. Nu is het de stap om dat ook bewust te gaan doen. Ik noem de vrije tijd voor jezelf altijd me-time. En die is zo belangrijk!!! Ga dit echt voor jezelf ook inplannen anders schiet het er altijd bij in!

The content boutique
Door

The content boutique

op 28 May 2019

Wat fijn deze tips. Met mijn eigen business kan ik deze ook heel goed toepassen. Vooral tip 2 en 3 spreken mij erg aan!

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 28 May 2019

Goed om te horen! Hoe ga je deze tips voor je business toepassen?

Mandy
Door

Mandy

op 29 May 2019

Wat een fijne blog! Ik heb hier zeker van kunnen leren, heel erg bedankt!

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 29 May 2019

Graag gedaan Mandy! Succes met deze eigenschappen inzetten voor jezelf en jouw business ;-)

&Xaar
Door

&Xaar

op 02 Jun 2019

Ik heb geleerd dat proactief zijn is dat je altijd een stap vooruit bent dan dat iemand verwacht, of dat jij vraagt 'oh, zal ik dat even doen?'. Net wat anders dan jij zegt, maar het heeft allebei wel wat!

Francina van den Berg
Door

Francina van den Berg

op 03 Jun 2019

Zeker weten!

De 7 eigenschappen van effectieve secretaresses
Door

De 7 eigenschappen van effectieve secretaresses

op 01 Sep 2020

[…] Bron en inspiratie uit een artikel op: masteryourbusineesmoves.nl […]

Reactie plaatsen