Samenwerken voor een betere business - Master Your Business Moves
Samenwerken voor een betere business
25 februari 2020 
4 min. leestijd

Samenwerken voor een betere business

Samenwerken heb je eigenlijk je hele leven wel moeten doen, op school, in de sport, thuis. Samen bereik je vaak meer dan alleen. Daisy en ik hebben met dit bedrijf samen ook veel meer bereikt dan ik in mijn eentje zou doen. Daarnaast is het niet alleen handig, het maakt het werk vaak ook gezelliger. Daisy heeft ook weer andere kwaliteiten dan ik waardoor uit onze samenwerking hele mooie dingen naar voren zijn gekomen en ik ook gewoon dingen kan los laten waar ik geen ster in ben.

Voordelen samenwerken

Wat maakt het dat samenwerken nou zo belangrijk is voor een goede business? Zoals ik al aangaf bereik je gewoon vele malen meer als je samen te werk gaat. Alleen kun je ook ver komen maar je mist dingen doordat jij ze niet ziet of doordat je er gewoon geen kennis van hebt.

Een goede samenwerking levert je onder andere een frisse blik op. Je kent het wel, uren naar een probleem staren maar er komt gewoon geen oplossing. Je probeert en probeert, maar waarom lukt het nou niet? Dat gebeurt omdat je er juist zo mee bezig bent, je bent te gefocust en ziet daardoor een oplossing niet meer die eigenlijk heel erg voor de hand ligt. Heb je iemand waar je samen mee werkt dan kan diegene een frisse blik werken op jouw probleem en kom je sneller tot een gewenste oplossing. Zij zien dan namelijk wél de dingen waar jij op dat moment overheen hebt gekeken.

Jouw beperking kan de kwaliteit van een ander zijn. Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten en beperkingen. Dat is nu eenmaal zo, niemand is perfect! Is eigenlijk alleen maar goed, want dat houdt het leven interessant. Voor het opzetten van je business, maar ook voor het draaiende houden hiervan kan dit soms wel erg vervelend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed zijn in creatieve teksten schrijven en communicatief echt een topper zijn, maar heb je bijvoorbeeld geen talent als het aankomt op het bouwen van een website. Jij hebt dan dus iemand nodig die hier wel erg goed in is. Zo heb je namelijk een goede website met de perfecte teksten in plaats van alleen de teksten en geen goed platform om ze op kwijt te kunnen.

Samenwerken voor een betere business

Struikelblokken voor een samenwerking

Helaas gaan samenwerkingen niet altijd goed… Je kan niet iedereen leuk vinden en je kan niet met iedereen goed werken. That’s life! Accepteer dat gewoon en maak het je niet te moeilijk. Dat hebben we gewoon te accepteren en we willen vooral niet te veel energie stoppen in een samenwerking die niet werkt en waar niks uitkomt.

Ikke ikke ikke en de rest kan stikken

Stephen Covey heeft in zijn boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap, verschillende paradigma’s genoemd van menselijke interactie. De meest ideale vorm hiervan is de win-win (veel mensen vinden dit een Amerikaanse uitspraak, maar lees er even doorheen), daar kom ik zo nog even op terug. Andere vormen zijn helaas minder succesvol, maar deze komen vaak genoeg voor. Zo heb je die verliezen-winnen, dit betekent dat jouw winst, jouw succes, minder belangrijk is voor jou dan aardig gevonden worden. Jij gaat dus mensen pleasen terwijl dit uiteindelijk ten koste gaat van jezelf. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, winnen-verliezen. Jij gaat voor jezelf, zelfs als dit ten koste gaat van een ander. Dit soort samenwerkingen hebben natuurlijk geen zin. En als je zo in een samenwerking zit dan zal die vroeg of laat klappen. De ander voelt zich niet gewaardeerd.

People pleaser

Als iemand goed werkt maar compleet andere waarden heeft dan jij, dan gaat een samenwerking natuurlijk niet werken. Dit weet je niet altijd vanaf het begin, ook ik heb samenwerkingen gehad die uiteindelijk toch niet liepen omdat wij andere waarden hanteerden. Doorgaan met die samenwerking had geen zin, er was toch irritatie en dit ging ten koste van de werksfeer. Het is daarom ook belangrijk om afscheid te durven nemen als een samenwerking niet goed werkt. Dit is moeilijk, zeker voor people pleasers zoals ik. Je wil aardig gevonden worden, maar ook een goede business draaien. Dit gaat niet altijd even lekker samen. Durf daarom aan jezelf te denken maar ook aan de ander. Want irritaties staan een goede samenwerking in de weg en dit is uiteindelijk nadelig voor beide partijen. Daar heeft niemand iets aan.

Ga voor win-win

Samenwerken zorgt voor meer inspiratie, meer inzicht. Zorg dat jij de juiste mensen vindt om mee samen te werken en ga samen voor een win-win situatie. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want iemand vinden waar jij echt goed mee kan werken kan nog knap lastig zijn. Zorg ervoor dat jij vooraf afspreekt wat jullie beide verwachten van de samenwerking en waar jullie naartoe willen werken. Zo wordt ook duidelijker of jullie dezelfde waarden hebben en dus vanuit deze waarde te werk gaan. Een samenwerking hoeft natuurlijk niet perfect te zijn, zoals ik al zei niemand is perfect dus een perfecte partner bestaat ook niet. Samenwerken is ook compromissen sluiten. Een goede samenwerking heb je bereikt als beide partijen voordeel halen uit de samenwerking en het de business helpt om verder te groeien.

In mijn event van 24 april, ga ik je veel meer over samenwerken vertellen en dan zal je ook horen en zien hoe makkelijk het is om van elkaar gebruik te maken. Zeker als je er beide beter van wordt en je ziet dat je resultaat omhoog schiet.

Meedoen aan mijn event? Hier is de link waar jij een kaartje kunt aanschaffen: https://masteryourbusinessmoves.nl/1-daagse-workshop-effectief-efficient-werken/. Zie je daar.
We houden ons event weer in Utrecht, in het Carlton President Hotel, met super luxe lunch en candy wall ;-). Zie je daar!

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen