Proactief aan de slag gaan - Master Your Business Moves
Proactief aan de slag gaan!
Plannen
Francina
Plannen
02/04/2020
3 min
0

Proactief aan de slag gaan!

02/04/2020
3 min
0

Proactief zijn en handelen is een echte must om succesvol te zijn met jouw bedrijf. Iemand die reactief werkt zal niet de stappen kunnen maken die echt nodig zijn om succesvol te zijn. Met proactief denken en werken zorg jij namelijk dat jij problemen en kansen ziet nog voor deze echt aan de orde zijn. Het maakt je flexibel en zorgt ervoor dat jij goed vooruit kan denken en daardoor ook meer ruimte over hebt voor de echt onverwachte zaken. Klinkt als iets wat jij zou willen leren toch? Maak je geen zorgen wij gaan je daarbij helpen!

Het verschil tussen proactief en reactief werken

De eerste vraag is natuurlijk wat is nou echt het verschil tussen proactief en reactief werken? Reactief zijn is eigenlijk gewoon reageren op de situatie zoals deze zich voordoet, zonder na te denken. Voorbeeld: Is de koffie op? Dan koop je nieuwe koffie.
Proactief houdt daarentegen in dat jij vorige week al hebt gezien dat de koffie bijna op is en jij hebt toen alvast nieuwe besteld. Vooruit kijken dus! En wat is het gezegde, vooruit kijken is regeren. Je handelt dus dan actief naar een situatie en lost het van te voren op.

Hoe kun jij nou echt overstappen van reactief naar proactief werken?

Dit is niet iets wat op de ene van de andere dag gebeurd. Het is een eigenschap die je kan ontwikkelen, dus verwacht niet dat jij in één dag omslaat. Het belangrijkste is dat jij je bewust gaat worden van jezelf en je gedachten en deze gaat sturen. Als je een bepaald doel voor ogen hebt, bijvoorbeeld een event houden op 24 april ;-), dan ga je hier natuurlijk niet die maand zelf pas mee aan de slag. Jij gaat daarom niet alleen de gebruikelijke punten plannen maar ook kijken naar wat er fout zou kunnen gaan en hoe jij hier al een oplossing voor kan bedenken. Wij werken altijd met een plan A, maar hebben zeker nagedacht over een plan B en ook zelfs C. Denk hierbij aan situaties waar jij geen invloed op hebt, die zijn vervelend, maar er zijn zeker manieren om deze situaties toch om te zetten en je doel te bereiken die je voor ogen hebt.

Stel jouw event vindt buiten plaats, dan kan het zomaar zijn dat het weer die dag tegen zit. Jij kan dan natuurlijk niet tegen iedereen zeggen dat het event niet doorgaat omdat het weer even tegen zit? Dat is zonde natuurlijk! Je weet dat deze mogelijkheid bestaat en bedenkt van tevoren al wat jij in deze situatie zou doen. Zo kun jij bijvoorbeeld regelen dat jij in het geval van slecht weer bij de locatie van het event binnen of overdekt kan zitten waardoor deze toch door kan gaan. Niet denken in problemen maar efficiënt en effectief in oplossingen dus!

Het gaat er om dat jij steeds beter vooruit leert kijken en kunt anticiperen op wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Dit kan klein beginnen met een week, dan een maand en voor je het weet kun jij jaren vooruit kijken en hier naar handelen.
Houd hierbij wel in gedachten dat je niet de focus gaat leggen op zaken waar jij geen invloed op hebt, focus juist op de zaken die jij wél kan beïnvloeden. Daar waar jij je energie opzet gaat groeien.

Proactief zijn doe je niet altijd alleen!

Proactief zijn houdt echter niet in dat jij alles helemaal zelf moet doen. Jij mag natuurlijk ook hulp vragen van jouw omgeving. Ik zeg altijd als je wilt groeien met je bedrijf, heb je zaken te delegeren, te automatiseren, te structureren of gewoon niet meer te doen.
Wees daarom ook zeker niet bang om dit te doen.
Daarnaast moet je natuurlijk niet vergeten dat je nooit 100% vooruit. Er kunnen immers dingen gebeuren die jij echt niet had kunnen bedenken. Welcome to real life!

Alleen dit blog lezen zorgt er natuurlijk niet voor dat jij de omslag zo kan maken, je zal toch echt zelf in actie moeten komen. Wij gaan je daar extra bij helpen, op ons event op 24 april in President Carlton Hotel in Utrecht. Die dag gaan we je mega inspireren en krijg je tools mee om actief met je bedrijf om te gaan. Deze dag is inclusief luxe Lunch en een Snoep Wall, koffie, Thee en lekkernijen.

Je kan hier: https://masteryourbusinessmoves.nl/1-daagse-workshop-effectief-efficient-werken/ je ticket claimen. Nu nog met een early bird prijs! Dus zorg dat je er snel bij bent we hebben er nog maar 7 van.

 

Reacties
Categorieën