Jong ondernemen? 7 x waarom een business coach jou kan helpen!
Jong ondernemen? 7 x waarom een business coach jou kan helpen!
26 januari 2022 
4 min. leestijd

Jong ondernemen? 7 x waarom een business coach jou kan helpen!

Ondernemen kun je op elke leeftijd, maar jong ondernemen brengt wat uitdagingen met zich mee. Laat dit je zeker niet tegenhouden. Er zijn flink wat succesvolle jonge ondernemers in Nederland. Uit de statistieken van de Kamer van Koophandel (kvk) wordt duidelijk dat steeds meer mensen jong ondernemen. In 2018 schreven bijna 4000 jonge starters zich in. Het jaar daarop was al een flinke stijging te zien, zo’n 6600 jongeren die een eigen bedrijf startten.

Veel jonge ondernemers beginnen een webshop. Werken vanachter een laptop om geld te verdienen, blijft populair. Denk aan online marketing, tekstschrijvers en websitebouwers, maar ook activiteiten zoals fotografie, film en kunst zijn gewilde sectoren om een eigen bedrijf te beginnen.

Succesvol worden als jonge ondernemer: hoe doe je dat?

Heb je ouders die ondernemen, dan heb je al vaak een stapje voor. Kennis die je nodig hebt om succesvol te ondernemen, leer je niet in schoolboeken. Stichting Jong Ondernemen speelt hier mooi op in. Hun missie is om iedere jongvolwassene via school met ondernemen in aanraking te brengen. Op die manier leren jongeren hun sterke eigenschappen en ondernemende kant kennen.

Ondernemen is die sterke eigenschappen inzetten om kansen voor een succesvolle eigen business te creëren. Volg een pad met duidelijke doelen, omring jezelf met goede mensen en verdiep je in jouw doelgroep, product en/of dienst. Je gaat de uitdaging aan en denkt in oplossingen.

Tip: Doe de ondernemerstest op Kvk.nl en ontdek hoe sterk je bent in ondernemen.

Jong ondernemen met een business coach

Ben jij tussen de 18 & 25 jaar en wil je graag je eigen onderneming starten? Daar komt nog best wat bij kijken. In deze leeftijdscategorie draait het bij veel jongeren om feesten, studeren en geld uitgeven. Om jong te beginnen met ondernemen, heb je wilskracht nodig. Natuurlijk mag je nog plezier maken, maar een eigen bedrijf runnen is niet niks. Maak het jezelf een stuk gemakkelijker door samen te werken met een business coach. Waarom? We geven je de belangrijkste redenen hieronder:

1. Begeleiding bij het opstarten van je bedrijf

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het opstarten van een eigen bedrijf. Met een business coach ben je er zeker van dat je geen stappen overslaat. En kun je meteen datgene gaan doen wat je leuk vindt. Heb je vragen? Ook dan is er een luisterend oor die je goede adviezen geeft.

waarom je met een business coach zou moeten werken

2. Een business coach bezit waardevolle kennis

Kennis is ontzettend waardevol. Door te leren van anderen hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. En dat scheelt je weer tijd en een hoop gestuntel. Daarnaast kun je bepaalde dingen denk of doen die de groei van jouw bedrijf tegenhouden. Een goede business coach kijkt ook naar jou als ondernemer, niet alleen hoe je bedrijf in elkaar steekt. Jong ondernemen wordt een makkie samen met een business coach ;-)

3. Jong ondernemen: structuur in je bedrijf

Heb jij eigenlijk geen idee wat je aan het doen bent? Of wil je het liefste alles zelf doen? Door structuur aan te brengen in je bedrijf en efficiënt te werken, zorg je ervoor dat je bedrijf continu kan doorlopen. Dat biedt niet alleen een hoop rust, maar het zorgt er ook voor dat je veel sneller kunt groeien. Zo kun je veel processen automatiseren. Of besteed bepaalde werkzaamheden uit waar jij niet blij van wordt. Niet hard werken, maar slim werken!

4. Boost je zelfverzekerdheid

Veel startende ondernemers zijn onzeker over allerlei zaken. Wie is mijn doelgroep? Ben ik wel op de goede weg? Welke producten of diensten moet ik aanbieden? En zo gaat dat nog wel even door. Onzekerheid houd je tegen om knopen door te hakken. Een business coach zorgt dat jij beslissingen maakt en gaat doen!

5. Je ideale klant vinden met een business coach

Vooral in het begin zijn ondernemers geneigd om iedereen hun dienst of product te verkopen. Iedere klant is er één. Je hebt klanten nodig! Toch is het slimmer om je alleen te richten tot jouw ideale klant. Gesprekken zijn dan veel fijner en er is een grotere kans dat je wat verkoopt. Geen idee wie jouw ideale klant is? Ook daar kan een business coach bij helpen.

ondernemen op jonge leeftijd

6. Jong ondernemen: je aanbod verfijnen

Jij kan iedereen helpen met jouw product of dienst toch? Fout! Een veelgemaakte fout is dat je als startende ondernemer van alles aanbiedt. Jij denkt dat je daarmee lekker veelzijdig bent, maar potentiële klanten vinden dat juist super verwarrend. Ze zijn op zoek naar een expert. Door je aanbod te verfijnen, trek je juist jouw ideale klant aan. Een business coach kijkt samen naar jouw aanbod en adviseert waar dit logischer en duidelijker kan.

7. Een business coach is een goede investering

Je bedrijf kan alleen groeien als je niet bang bent om te investeren; in jezelf en in jouw bedrijf. Een goede business coach is niet gratis, maar dit heb je zo weer terug verdiend. Door samen te kijken naar je prijsopbouw, kosten en winstmarge kun je meer rendement maken. Sommige ondernemers hanteren een veel te lage prijs voor hun producten of diensten en maken amper winst. Dat is geen ondernemen!

Belangrijkste lessen die je hieruit kunt trekken voor jezelf is groot te denken, en tegelijkertijd bescheiden en nuchter te blijven. Daarnaast moet je niet bang zijn om nieuwe dingen te proberen en jouw eigen niche vinden.

Iedereen kan ondernemen!

Of je nu uit een ondernemersfamilie komt of niet; iedereen kan ondernemen. Voor de meeste diensten of producten is geen vergunning of diploma nodig. Wat je wél nodig hebt om jong te ondernemen? Een dosis lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Groot denken en tegelijkertijd bescheiden blijven. Nieuwe dingen proberen en jouw eigen niche vinden. Samenwerken en sparren met andere ondernemers. Jouw talent laten zien aan de wereld.

Ondanks dat iedereen een eigen bedrijf kan starten, wil dit niet zeggen dat iedereen een goede ondernemer is. Maar ook ondernemen kun je leren, daar kan een business coach jou bij helpen. In plaats van het ondernemen zelf uitvinden, kun je leren van ervaren ondernemers die precies weten welke stappen jij moet zetten om met jouw bedrijf te groeien!

Benieuwd wat ik als business coach voor jou kan betekenen? Stuur een mail naar: francina@masteryourbusinessmoves.nl

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen