De juiste business coach kiezen - gebruik dit handige stappenplan
De juiste business coach kiezen? Volg dit handige stappenplan!
08 februari 2022 
6 min. leestijd

De juiste business coach kiezen? Volg dit handige stappenplan!

Super tof dat je aan de slag wilt gaan met een business coach. Een goede keuze, want het is een waardevolle investering. Tenminste, als je de juiste business coach kiest. Een goede match is erg belangrijk. Lastig, want de keuze voor een coach moet je als ondernemer zelf maken.

Jouw wensen en behoeftes staan voorop. Hoe kies je de juiste business coach? Door dit handige stappenplan te volgen, kom je al een heel eind.

Wat doet een business coach precies?

Iedere ondernemer loopt op een gegeven moment vast in het ondernemen, daar is geen uitzondering op. Je kunt nou eenmaal niet alles weten en doet veel dingen voor de eerste keer. Je weet niet precies hoe je verder moet, zit met vragen en bent misschien wel geneigd om te stoppen. Het bouwen van een onderneming gaat in fases. Van het starten van je bedrijf tot aan het inhuren van personeel of opschalen.

Een business coach begeleidt jou bij die fases. Om jouw blinde vlekken zichtbaar te maken, antwoord te geven op jouw vragen en onzekerheid weg te nemen. Zo kun je weer vol energie en plezier werken in (en aan) jouw bedrijf. Je passie delen en anderen helpen. Jouw business coach is net dat steuntje in de rug of die schop onder je kont die je nodig hebt! Een business coach helpt je jouw doelen te bereiken door kennis te delen en jou een spiegel voor de houden, maar ook houdt zij jou accountable.

Hoe kies je een business coach?

Nu je weet wat een business coach doet, wil je graag weten HOE je de juiste persoon hiervoor kiest. Ondanks dat het een goede investering is, wil je jouw geld niet uitgeven aan een coach die jou niet verder brengt, geen match is of niet de juiste expertise heeft. Veel ondernemers vinden het lastig om een business coach te kiezen omdat ze niet goed weten wat ze kunnen verwachten.

Er zijn honderden ondernemers coaches die je graag helpen, maar wie is nu de juiste business coach voor jou? Een belangrijke keuze. Coaching is er in allerlei vormen, waardoor het lastig te vergelijken is. Goed nieuws: met dit stappenplan leer je waar je op moet letten. Zo maak jij de juiste keuze voor een business coach!

hoe kies ik een business coach

Stap 1: Wat wil je bereiken met een business coach?

Sommige ondernemers weten precies waar ze hulp bij nodig hebben. Anderen weten dat ze hulp nodig hebben, maar niet waarmee. Ben je op zoek naar een business coach, kijk dan eerst eens naar wat jij met coaching zou willen bereiken.

Misschien ben je wel net je eigen bedrijf gestart en zie je door de bomen het bos niet meer of ben al een aantal jaar ondernemer en wil je graag verder groeien, maar weet je niet HOE.

Kies een business coach die al bereikt heeft wat jij wilt bereiken. De stappen die jij nog moeten maken, heeft jouw coach al gedaan. Die weet wat ervoor nodig is om daar te komen en heeft de nodige kennis en ervaring in huis.

Iedere coach heeft zijn eigen specialisme en expertise. Heb jij bijvoorbeeld als doel om een online programma op te zetten en zo verder te groeien met je bedrijf? Dan heeft het geen zin om voor een business coach te kiezen die zich specifiek richt op ondernemers die klanten coacht die 5 miljoen plus draaien. Je snapt vast wat ik bedoel ;-)

Stap 2: De juiste match vinden

Zoek een business coach waar je een klik mee hebt. Het is belangrijk maar weet dat jouw business coach niet je vriendin is en dus zal ze vaak heel anders zijn dan jij.

Zoek wel een coach die dezelfde waarden heeft als jij, zodat jij je wel prettig voelt in je proces. Het kan zijn dan jouw coach best extrovert is en dat jij introvert, het kan dus heel goed werken dat jouw business coach het tegenovergestelde is.

Je laat je het makkelijkste coachen door een persoon die je vertrouwt, waar je op je gemak voelt en makkelijk mee kunt praten en lachen, maar soms ook kan huilen als je het heel moeilijk hebt. Want coaching moet uitgaan van vertrouwen en alles mag gezegd worden!

Hoe weet je of je een klik hebt met een business coach? Lees de website, blogs of nog beter: volg een webinar. Spreekt dit je aan? Word je blij van deze coach en voelt het vertrouwd? Krijg je er een goed gevoel bij, vraag dan een persoonlijk gesprek aan om nog wat vragen te stellen en dieper op het coachingstraject in te gaan. Ben je hierna nog steeds enthousiast, dan is de kans groot dat er een match is.

Bij Master Your Business Moves bieden wij – meestal na een gratis webinar – een vrijblijvende ‘Clarity Call’ aan. In een telefonisch gesprek krijgen ondernemers de kans om mij persoonlijk vragen te stellen over mijn manier van coachen, programma’s en of het traject wel bij jou past.

Voor mij zelf zal er ook altijd een klik moeten zijn met de coachee. Neem vooral je tijd om de juiste business coach te vinden. Daar heb je alleen maar profijt van, maar neem op een gegeven moment ook een besluit! Je kunt nooit 100% alles uitsluiten.

Stap 3: De expertise van een business coach

De meeste coaches zijn gestart vanuit een specialisme zoals sales, marketing of social media. Gaandeweg ontdekken ondernemers dat ze andere ondernemers breder kunnen helpen. Die ondernemers vinden het dan ook nog eens heel leuk om andere ondernemers iets te leren en willen graag hun ervaringen delen met andere, zo ontstaan business coaches.

Daar is niets mis mee, maar check goed wat hun specialisme is, of ze aansluiten bij jouw wensen.

hoe kies ik een business coach

Hoe succesvol is een coach? Hebben ze zelf één of meerdere bedrijven opgebouwd? En is er bewijs van hun expertise? Hebben ze business cases op hun site staan,  reviews of klanten verhalen?

Trap niet in loze beloftes... Tegenwoordig mag iedereen zich coach noemen, daarom is het verstandig om bijvoorbeeld reviews te lezen. Of ga eens praten met andere ondernemers die al geholpen zijn door jou uitgekozen business coach die jij op het oog hebt.

Je kunt ook prima tijdens een kennismakingsgesprek vragen naar de expertise en ervaring.

Stap 4: Verschillende coachingstrajecten voor ondernemers

Ieder coachingstraject is verschillend, kijk daarom goed naar wat je wilt. Zit je liever 1 op 1, hou je van groepscoaching via Zoom of een combinatie van beiden?

Sommige coaches bieden maatwerk trajecten aan, anderen een groepstraject. Ga bij jezelf na of je persoonlijke aandacht belangrijk vindt.

Hoe kleiner de groep, hoe meer aandacht voor jou. Het gaat om jouw bedrijf, jouw unieke situatie en jouw groei als ondernemer.

Let erop dat alleen een online training géén business coaching is, dat is een online training!

Een goede business coach zal altijd een stukje 1 op 1 aandacht aan jou besteden. Dit kan eventueel in combinatie met een online training en een groeps Q&A. In onze coachingstrajecten ‘Firestart your Business’ en ‘Level up je social media’ bieden wij een combinatie van online trainingen, 1 op 1 interactie en groepssessies en groeps Q&A's aan.

Stap 5: Bepaal je budget

In jouw zoektocht naar een goede business coach die bij jou past, is het handig als je alvast een budget in gedachten hebt. Hiermee kun je gerichter zoeken naar een passende coach en traject. Zie het niet als een kostenpost maar als een lange termijn investering in jezelf en je eigen bedrijf. Ben je een startende ondernemer? Hou dan rekening met een investering van rond de € 700 tot € 2500. Dat klinkt misschien veel, maar die investering heb je er zo weer uit.

Ben je al een aantal jaar ondernemer en wil je verder groeien, denk dan aan een investering tussen de € 2500 en € 10.000. Het hangt ervan af hoeveel 1 op 1 tijd jij nodig hebt met een business coach. Hoe meer persoonlijke coaching, hoe duurder het traject wordt. Logisch, want dat is een stuk waardevoller.

Toch kun je ook bij groepscoaching veel leren en krijg je meteen een community erbij. Je kunt sparren met andere ondernemers en hoort hoe anderen het aanpakken.

Kies jouw business coach!

Bekijk de websites van coaches, hun trajecten en wat je daarvoor kunt verwachten. Het is vaak appels met peren vergelijken en dat maakt het moeilijk. Vraag enkele gesprekken aan. Probeer een doordachte keuze te maken om een business coach te kiezen die bij jou past.

Lost het je probleem op? Past de werkwijze bij wat je fijn vindt? Ga voor resultaat op langere termijn, snelle oplossingen bestaan niet!

Ik heb afgelopen 4 jaar (2018-2021) al meer dan 700 ondernemers geholpen als business coach. In mijn verhaal vertel ik je alles over mijn reis, ervaring en bevindingen. Nieuwsgierig of we een match zijn?

Stuur een mail naar: francina@masteryourbusinessmoves.nl of vraag hier een 'Clarity Call' aan en krijg meer duidelijkheid!

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen