arrow_drop_up arrow_drop_down

Klanten, hoe kom jij eraan, zodat jij aan je bedrijf kan bouwen?

Een vraag die ik heel veel om me heen hoor! Hoe kom ik aan klanten, zodat ik meer omzet kan maken? Ik heb nog geen klanten omdat ik de ervaring nog niet heb? Veel klanten zeggen, ik kan het niet, want ik heb het nog nooit gedaan, dus waarom zouden klanten voor mij kiezen! Anderen zeggen, ik weet niet waar ik mijn klanten kan vinden? En als ik geen ervaring heb dan kan ik ook geen geld vragen voor mijn dienst. Je komt op die manier van denk geen stap verder.

Nog geen klanten dus ik kies de “under dog” positie

De afgelopen 30 jaar hoor ik deze opmerking keer op keer. Altijd zet de klant, coachee of kandidaat zichzelf in de underdog positie. Gaat dan zitten mauwen dat hij/zij niet succesvol kan worden, omdat hij/zij nog geen ervaring heeft of geen klanten heeft. Iedereen is begonnen, ook ik! De één pakt het alleen slimmer aan dan de ander. Mijn tip die ik je vandaag wil meegeven. Ga nadenken, hoe kan jij aan ervaring komen of hoe kan je aan je eerste 5 klanten komen?

Je eerste 5 klanten binnen krijgen!

Als voorbeeld wil ik je meegeven dat ik nu met een klant bezig ben die al 3 jaar bezig is met haar onderneming en tot op heden maar heel weinig hebt omgezet. Zij blijft hangen in …ik heb geen ervaring, maar ik zou het wel kunnen.

Ik heb haar geadviseerd om haar vrienden aan te spreken en hen te vragen of zij geen kennissen hebben die hulp nodig hebben of haar proefklant wil zijn.
Jij helpt de ander onbetaald en zo krijgt de ander aandacht en inzicht in zijn probleem, terwijl jij ervaring op kan doen en zo verder je skills als adviseur/consultancy/trainer/freelancer kan vergroten.

Win Win

Voor beide een win-win situatie! Beide worden van de proefsessie beter!
Mijn klant heeft haar netwerk en kennissenkring aangeschreven en haar diensten onbetaald aangeboden. Met verbazing heeft zij de reacties tegemoet gezien! Het waren er wel 10! Mensen die graag haar proefklant wilde worden! Zo uit het niets….een klant! En dadelijk ook ervaring!
Door na de sessie feedback te vragen kan jij er van leren. Is de klant blij met je, vraag ze dan ook om een referentie te schrijven of een testimonial. Die jij kan delen op je site als wel op Social Media!

Zo kan jij starten met je bedrijf en krijg je ervaring! Daarnaast blijft de klant die eerst onbetaald werd geholpen, ook nog een potentiële klant! Jij kan haar in de toekomst ook weer helpen. Dat is dan een dubbele win win!

Stage lopen

Mijn man deed ooit een opleiding tot patissier en wilde graag zijn eigen zaak beginnen. Hij was geen ervaren patissier en ondertussen was hij ouder dan 50 jaar 😉
Ik stelde hem voor om stage te gaan lopen bij het leukste taartenwinkeltje in Amsterdam! Hij vond mijn opmerking raar, maar ging toch maar op een maandag ochtend naar de taartenwinkel en had een leuk gesprek met de eigenaresse! Die zelf ook op latere leeftijd was geswitcht van secretaresse naar patissier! Ze begreep de droom van mijn man dan ook!
De volgende dag kon hij beginnen met zijn stage!

Om 06.00 starten, weinig pauze en dan 500 taartjes per dag er uit moeten poepen! 4 dagen per week en dag 5 moest hij nog voor onze eigen organisatie aan de slag! Hij viel kilo’s af, was erg moe en voldaan, maar deed ervaring op!
Hij bakte thuis de ene taart na de andere in opdracht en zo kwam hij aan klanten!

Leer wat je niet wil

Maar hij leerde ook nog een andere belangrijke les. Hij wilde helemaal geen taartenwinkel, het was te veel op één plek en te eentonig werk voor hem. En hoe gaaf is dat! Je kan door stage te lopen er ook achter komen dat zaken niet voor jou geschikt zijn. En dat je dan een andere keuze in je leven kan maken.
Ondertussen heeft hij ervaring om op hoog tempo taarten te maken en maakt hij nog taarten op verzoek voor klanten, maar heeft geen winkel.
Wel kwam hij erachter dat hij heel graag iets creatiefs wilde doen en dat hij graag met zijn handen aan het werk gaat. Dat hij wil creëren en dat hij in staat is om creatieve oplossingen te bedenken voor problemen die voorbij komen. En zo is stage lopen ook na je 50ste nog zo gek niet 😉

Klanten liggen op straat!

Het is alleen aan jou om ze van straat af te halen en je product of dienst aan te bieden. Start klein en blijf dichtbij jezelf om daarna heel groot te denken en groot te gaan groeien!  Wij jij met mij hier over brainstormen hoe jij dit kan aanpakken, hoe jij meer klanten kan krijgen? Vraag dan een gratis 30 minuten gesprek aan, zodat wij samen kunnen gaan kijken welke stappen jij moet zetten om meer klanten te krijgen ;-).

Volg me dan op Instagram, op mijn IGTV kanaal inspireer ik jou al met video’s. En ik geef je een kijkje achter de schermen van de Online Training.

Over de schrijver
Reactie plaatsen