Doelen stellen voor het behalen van strategie voor 2018!
Doelen stellen? Hoe stel je de juiste doelen op voor jou en jouw bedrijf?
29 maart 2018 
4 min. leestijd

Doelen stellen? Hoe stel je de juiste doelen op voor jou en jouw bedrijf?

Doelen behaald dit jaar? Heb je gedaan wat jij wilde? Heb je aan je actief aan je doelen gewerkt en deze bereikt? Met de 2e helft van 2018 in het vizier is het voor mij persoonlijk altijd heel belangrijk om terug te kijken naar het afgelopen jaar en half jaar.

Ik evalueer met de volgende vragen aan mezelf:

  • Wat heb ik gedaan afgelopen jaar?
  • Kan ik wat leren van mijn acties van afgelopen half jaar?
  • Is er iets wat ik niet heb gedaan dit jaar en waarom niet?
  • Heb ik wat gemist en hoe kon ik dat over het hoofd zien?
  • Waarom heb ik zaken niet aangepakt?
  • Hoe kijk ik tegen het afgelopen jaar aan?
  • Wat staat me te doen voor aankomende maanden!?

Stel vragen aan jezelf naar aanleiding van je doelen!

Vragen die jij aan jezelf kan stellen. Jij kan een dag, een avond of een moment nadenken wat jij nu echt wil met jouw leven en wat jouw doelen zijn.
Wat maakt het dat jij nog niet gekomen bent waar je wilt zijn? Wat zijn nu “echt” je belemmeringen en wanneer ga jij echt je verantwoording nemen en stop je met ‘JA MAAR” of dat kan ik niet of dat kunnen alleen anderen. Alleen jij kan stappen zetten, maar dan is echt belangrijk om je te “committen” en “focussen” op je doelen. Alleen dan kan je ze behalen.

Alles is natuurlijk altijd veel makkelijker gezegd dan gedaan, want anders had je die stappen vaak allang genomen! Dus ga eens bij jezelf na, kan jij jouw doelen alleen behalen en mega stappen zetten? Of heb je een business coach of een business mentor nodig die je bewust maakt van je gedrag en van je patronen? Een coach of mentor die jou een spiegel voorhoudt van wie je bent en wat je zegt en vooral wat je doet en wat je niet doet!

Niet altijd heel leuk om zo’n afspraak te maken met een coach of mentor, daar ze altijd wel wat te zeggen hebben op je. Maar niet getreurd! Zij zijn ook geen onderdeel van je vriendenkring en je bent er na een paar uur weer weg 😉 …Wel wijzer, rijker en bewust van wie je bent en waar je staat.

Mijn pad als ondernemer

Als ik kijk naar mijn eigen pad als ondernemer, heb ik jarenlang ontkent dat ik naar een coach zou moeten en dat ik hulp nodig had. Die wilde ik ook niet hebben of aanvaarden. Vooral geen hulp!! Want wat moest die ander er niet van denken! Ik kon het toch zeker allemaal zelf wel! Ik was al succesvol en was er dan nog meer succes dan… succes…? Maar als ik eerlijk ben was de succesvolle tijd met mijn bedrijf maar heel beperkt. De zaken mochten dan waanzinnig goed gaan maar de speurt die je maakt betekent nog niet dat jij als mens daar ook direct bent. Je loopt tegen muren op en je weet vaak niet wat echt goed voor je is, omdat je in een hele snelle tredmolen zit. Soms heb je gewoon binnen een paar uur of een paar dagen belangrijke zaken te beslissen.

Als ik weet, wat ik nu weet en wat voor begeleidingen ik afgelopen jaren toch zelf ben ondergaan, zal ik het nooit meer doen zoals ik het toen deed! Ja ik ben blij dat ik hulp gevraagd heb! En dat iemand klaar voor me stond als ik het even niet meer wist, of me inzicht gaf. En ja ik heb jaren lang gezocht, naar wat en wie dat dan was! Na 10 jaar heb ik dan eindelijk een aantal mentoren gevonden. Tot op de dag van vandaag wordt ik ook gecoacht en heb ik een mentor.

Alleen tijd om te rennen

In de succesvolle tijd was het druk, opdrachten stroomden binnen en de ene collega na de andere collega werd aangenomen. We groeiden en het liep als een sneltrein. Maar was ik zelf blij? Nee.. Was ik zelf bewust van wie ik was en wat mijn eigen behoeften waren? Nee..! Was dit nou echt wat ik wilde en waren dit mijn doelen? Nee.. Ik liep mezelf voorbij en was bij iedereen in dienst behalve bij mijzelf en bluste brandjes van iedereen…. Maar mijn eigen brand zag ik niet… Ik zag zelfs geen rook!

Het gevolg, daar zat ik dan met mijn mega succesvolle bedrijf! Maar ik was zelf absoluut niet blij. Ik was mezelf voorbij gelopen en had niet gevoeld wat ik wilde, wat ik nodig had. Tijd om te bezinnen, een coach te nemen of tijd voor mezelf in te plannen had ik niet! Het enige waar ik tijd voor had was om te rennen voor anderen en klanten blij te maken. Alleen zelf was ik aan het eind van de dag niet blij…ook al was het bedrijf mega succesvol.

Ondernemen heeft uiteindelijk altijd met de ondernemer te maken! Als jij als ondernemer niet goed in je vel zit, wat heeft het voor zin om een onderneming te leiden…dan wordt het lijden!

Wat nodig is om doelen te behalen?

Ga eens, een dag zitten, echt alleen….soms gewoon een weekend weg…alleen!
Kijk en evalueer, wie jij bent en wat jij op dit moment nodig hebt! Hoe kan jij groeien.
Waar sta je en waar wil je naar toe. Wat zijn je doelen voor het nieuwe jaar en welke stappen heb jij te nemen.
Evalueer je belemmeringen, wat kan je daar mee doen en wie kan je helpen ze te overkomen, om die stappen te nemen waar je echt naar toe wilt.
Kijk en evalueer, wie kan jou nu direct helpen naar de volgende stap en welke coach of mentor past daar het beste bij.

Maak die stap en schakel een business coach of business mentor in om jou de aankomende maanden naar ongekende hoogte te brengenGeniet van je succes, geniet van je onderneming en geniet van het ondernemen. Zoek je balans en sta eens stil bij wie je bent en wie je wil zijn in de toekomst! Vraag een GRATIS 30 minuten brainstormsessie met me aan om te kijken of ik als business coach bij jou pas. Of mail me naar francina@francinavandenberg.nl

Ik altijd zeg:
LIVE LIFE, LOVE LIFE!

Geniet! Met liefde,
Francina van den Berg

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen