De beste boeken voor ondernemers, welke moet je lezen?
Welke boeken moet ik lezen als ondernemer?
Tools & Reviews
Francina
Tools & Reviews
08/17/2020
8 min
0

Welke boeken moet ik lezen als ondernemer?

08/17/2020
8 min
0

Lezen is 1 van mijn favorieten dingen om te doen. Lezen is echt een onderdeel van mijn me-time. Ik kan er heerlijk van ontspannen en daarbij leer ik ook weer veel. Ik lees graag boeken waardoor ik mij persoonlijk kan ontwikkelen, maar ook kan ontwikkelen met mijn bedrijf.

Wat zijn de beste boeken die iedere ondernemer gelezen moet hebben? Hier vind je mijn top 10 met goede aanraders voor succesvolle ondernemers. Lees verder…

Top 10 boeken  voor ondernemers

Stephen Covey – De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey vormt eigenlijk al jarenlang wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Het boek leert ons hoe we de kwaliteit van ons persoonlijk leven en bedrijf kunnen verbeteren. Covey heeft een bepaalde filosofie over leidinggeven en die hebben het leven en werken veranderd.

Veel klanten raad ik dan ook om dit boek te gaan lezen, het behoort echt tot een van de boeken voor ondernemers. Zelf ben ik een Stephen Covey trainer en om eerlijk te zijn heb ik dit boek wel 5 keer moeten lezen voordat ik nou echt snapte wat er stond. En dit hoor ik ook veel terug van mijn klanten. Als je eenmaal door hebt wat de zeven eigenschappen inhouden en wat je ermee kunt bereiken dan gaat er een wereld voor je open.

De 7 eigenschappen van Covey:
1. Leer (pro)actief werken i.p.v. reactief
2. Visualiseer je gedachten en houdt je einddoel voor ogen
3. Stel prioriteiten en doe de grote brokken eerst
4. Samen kom je verder dan alleen
5. Begrijp eerst een ander, voordat jij begrepen kunt worden
6. Synergie als sleutel
7. Hoe behoudt jij je energie en creativiteit

Het 80/20 principe – Richard Koch

Hoe krijg je meer gedaan in minder tijd? Ik hoor het zo vaak van mijn klanten, ze komen altijd tijd te kort. Daarom is dit een perfect boek voor ondernemers. Dit boek legt je precies uit hoe je meer gedaan krijgt, in veel minder tijd.

Het 80/20-principe klinkt als een soort van vuistregel, maar het is meer dan dat: het is een wetenschappelijk bewezen principe. Organisaties kunnen deze principe gebruiken als tool om te kijken hoe jouw bedrijf meer geld kan verdienen in minder tijd. Wist je bijvoorbeeld dat 20% van je klanten vaak 80% van je omzet genereert? Dat 20 procent van onze tijd goed is voor 80 percent van het werk dat we verrichten?

Op persoonlijk vlak is dit boek ook zeker een aanrader. Met het 80/20 principe kom je er achter waar je je op moet focussen en wat de beste oplossingen zijn voor bepaalde zaken.

In beide gevallen is het resultaat altijd: betere beslissingen, minder gedoe, meer tijd overhouden, meer effectiviteit en meer gedaan krijgen.

Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferris

Dit boek is ook zeker een must read! Je wordt uitgedaagd door de auteur om anders te gaan denken dan de ‘normale’ weg. Je gaat je levenstijl een bepaalde vorm geven en verder ontwikkelen.

Waar het in dit boek om gaat, is dat je slim gebruik gaat maken van de huidige technologieën en dingen gaat automatiseren in je bedrijf. Je gaat ervoor zorgen dat je bedrijf voor jou gaat werken, in plaats van jij in je bedrijf. Hierdoor heb jij veel meer vrijheid en kun je doen wat je maar wilt, wanneer je maar wilt en met wie je maar wilt.

Rijke Pa Arme Pa – Robert Kiyosaki

Dit boek leert je de onmisbare principes over hoe geld voor jou kan werken in plaats van andersom. Door geld en tijd slim(mer) te besteden kun je je omzet makkelijk verhogen, zonder dat je daar veel voor hoef te doen.

Ondernemers willen vaak meer geld, meer omzet en meer winst, maar eigenlijk heb je gewoon nieuwe habits en assets (dingen die voor jou werken) nodig. Heel veel mensen zitten hier een beetje in vast, ze komen in de rat-race terecht. Tijd wordt ingeruild voor geld…, terwijl tijd eigenlijk ons meest waardevolste bezit is, omdat je er niet veel van hebt. Door het inzetten van bepaalde assets, kun je op verschillende manieren passief geld verdienen.

Start with Why – Simon Sinek

In het boek van Simon Sinek draait alles om de Why. Simon Sinek werd een fenomeen dankzij de presentatie die hij in 2009 over ‘Start with Why’ en de Golden Circle gaf op TEDx.
Hij ontwikkelde de Golden Circle. Het is een simpel, maar krachtig model dat de stimulans geeft voor inspirerend leiderschap. De Golden Circle van Simon Sinek brengt eenvoudig in kaart met wat, hoe en waarom een bepaalde organisatie of product zich onderscheidt van anderen.

Het boek helpt je om achter je eigen Why te komen. Iedereen heeft een Why en die is heel belangrijk in je bedrijf. Waarom doe je wat je doet? Heb je daar wel eens over nagedacht? Daarom behoort dit boek echt in de top 10 van boeken voor ondernemers.

Lees dit boek van Simon Sinek en de puzzelstukjes zullen allemaal op z’n plek vallen voor je.

Unshakable – Tony Robbins

Tony Robbins is echt een goeroe onder ondernemers. Zelf ben ik ook al 3 keer naar Tony Robbins geweest en het was elke keer weer mindblowing. Deze man laat je echt op een andere manier naar zaken kijken.

In dit boek laat hij zien hoe je met een simpel actieplan kunt zorgen voor financiële vrijheid. Hoe je je mindset kunt veranderen door echt dingen waar te gaan maken. Het boek geeft je tools die je helpen om sneller je financiële doelen te bereiken en dat is veel sneller dan je ooit voor ogen had kunnen hebben.

Think and Grow Rich – Napoleon Hill

Dit is zonder twijfel het bestverkopende boek uit de geschiedenis en zeker van de beste boeken voor ondernemers. Napoleon Hill’s filosofie voor persoonlijk succes is vandaag nog steeds van toepassing en geslaagde mensen laten zich er nog steeds door leiden. Naar verluidt heeft dit boek meer miljonairs gecreëerd en is het een grotere bron van inspiratie dan elk ander boek uit de geschiedenis.

Dit boek is meer dan een zelfhulpboek; het biedt een complete filosofie voor persoonlijk succes. Het boek leert je methoden om zelfvertrouwen aan te kweken en voorziet je van een gedetailleerde plattegrond om succes te bereiken.

Principles – Ray Dalio

In dit boek deel Ray Dalio de onconventionele principes die hij de afgelopen veertig jaar heeft ontwikkeld, verfijnd en gebruikt om unieke resultaten te creëren in zowel het leven als het bedrijf – en die elke persoon of organisatie kan gebruiken om hun doelen te bereiken.

Ray Dalio is een succesvolle ondernemer en investeerder en in zijn boek deelt hij wat hij in de loop van zijn carrière heeft geleerd. Hij stelt dat leven, management, economie en investeren allemaal in regels kunnen worden gesystematiseerd en als machines kunnen worden begrepen. De honderden praktische lessen van het boek, die zijn opgebouwd rond zijn hoekstenen van radicale waarheid en radicale transparantie, omvatten Dalio die de meest effectieve manieren voor individuen en organisaties uiteenzet om beslissingen te nemen, uitdagingen aan te gaan en sterke teams op te bouwen.

Profit First – Mike Michalowicz

Hoe tof zou het zijn als de winst die je maakt gewoon winst blijft en niet een klein restje aan het einde van het jaar? Als het in plaats daarvan een bedrag is dat je bij iedere euro die binnenkomt, veiligstelt? Zodat je meer winst maakt, meer overhoudt, meer kunt investeren, meer inzicht hebt, betere keuzes kunt maken en meer financiële rust ervaart?
In dit boek geven Mike Michalowicz en Femke Hogema je tools om dit zelf te realiseren, zowel prive als in je bedrijf.

Profit First is een financieel systeem dat de financiële wereld volledig op zijn kop zet. De formule Omzet – Kosten = Winst is hier helemaal niets meer bij. Winst krijgt een meer prominente plek in de formule, namelijk Omzet – Winst = Kosten. Dit boek laat je heel goed zien hoe je vanaf de allereerste dag een financieel bedrijf kunt runnen, door te focussen op winst. Profit First.

Eat that Frog – Brian Tracy

In dit boek geeft Brian Tracy dé methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden. Productiviteit is heel erg belangrijk als ondernemer. Daarom behoort dit boek ook in de top 10 met boeken voor ondernemers. ‘Eat that frog’ laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt en daarna pas de taken die je heel leuk vind om te doen. Je zult het niet geloven, maar de taken die je altijd maar uitstelt hebben vaak de grootste en meest positieve impact op je leven.

In dit boek gaat het over productiviteit en er wordt heel goed uitgelegd dat succesvolle mensen niet alles producten, maar juist focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Brian Tracy vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft 21 praktische stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen.

Dit was mijn top 10 met beste boeken voor ondernemers

Dit was dan mijn top 10 met boeken voor ondernemers. Sowieso raad ik je aan om veel te lezen. Dit helpt je echt persoonlijk te ontwikkelen en dit kun je weer goed gebruiken in je bedrijf.

Reacties
Categorieën