Ongelukkig met je business, en nu? Master Your Business Moves
Ongelukkig met je business, en nu?
08 november 2019 
6 min. leestijd

Ongelukkig met je business, en nu?

Ondernemen is niet altijd leuk en ik kan het weten. Ik ben ook ongelukkig geweest met mijn business. Had ik het nu echt zo verknald, wat had ik fout gedaan? Waar was ik de mist in gegaan? Dit waren vragen die door mijn hoofd bleven gaan. Ik zat vast en voelde me niet gelukkig. Gevangen in een idee dat ooit leuk was en waar ik mezelf helemaal in vast had gezet. Ik heb mezelf uit dit ongelukkige gevoel weten te halen en ik ga hier delen hoe ik dat gedaan heb.

Hoe kwam ik daar?

Op 1 april 1998 schreef ik mij in bij de KvK in Leiden. Hoewel, het voelde meer alsof ik me aangaf. Ik deed het zelf, ik zette mezelf gevangen in het ondernemerschap. Ik had vooraf een romantisch beeld en dacht dat ik als ondernemer veel vrijheid zou hebben. Niets was minder waar…

Ik had toen nog geen strak businessplan ik was jong, heel onervaren en had geen kennis van ondernemen.Ik begon fris aan de start van mijn nieuwe bedrijf. Een Werving & Selectie bureau in de Fashion, een mega niche! Toen had ik echter nog geen idee dat dit belangrijk was.
Op het moment dat ik hiermee begon waren er niet veel bureau’s en moest ik zelfs uitleggen wat een W&S bureau was! Uitzenden was wel bekend, maar om voor een vaste baan iemand te recruiten was niet normaal.
Jong en blue als ik was, liet ik mij door niets en niemand in de weg zitten. Er waren wel beren op de weg, maar ik zag ze niet. Zo hobbelde ik het eerste jaar door. Ik werd niet gestoord door enige kennis of kunde. Later bleek dat ik dat toch wel nodig had om een bedrijf te gaan leiden.

Het eerste jaar was ruiken, proeven en voelen.

Bij het opzetten van mijn W&S bureau kwamen veel vragen naar boven. Wie had er interesse in mijn dienst en zocht een nieuwe collega? Waar kon ik de juiste kandidaten vinden? Klanten, waar kon ik die vinden? Ik wilde personen vinden voor functies in fashionbedrijven. Want ik zocht omzet.

Eind van dat jaar keek ik terug op de eerste 8 maanden. Deze waren SUCCESVOL!! Ik kreeg geld binnen bij de vleet, kon mijn kandidaten slijten en klanten wilde zaken doen als ik er om vroeg. Het leek wel gratis… Toch vroeg ik bij mezelf, wilde ik dit nu echt? Ik zat namelijk veel alleen thuis te werken en was ook veel alleen. Vreselijk! Ik had niemand om me heen en extravert als ik ben was dit een hele uitdaging. Ik bloedde echt dood van binnen.

Er even tussenuit

Ik koos ervoor om een maand naar Nieuw Zeeland te gaan en mezelf de vraag te stellen, is dit nu echt wat ik wil? Ik kon natuurlijk niet zomaar weg en moest van alles regelen. De business hield mij ook nog veel bezig in Nieuw Zeeland terwijl ik van tevoren heel veel zaken had geregeld. Bedenk je ook even dat er toen nog geen internet was zoals nu en je was ook niet overal bereikbaar! (Wat een luxe achteraf gezien).

Na 4 weken zwerven door één van de mooiste landen van de wereld, kwamen mijn man en ik terug in Nederland. Wij hadden beiden een katerig gevoel. We hadden namelijk zo genoten van de vrijheid, rust, het leren kennen van mensen en het beleven van een ander continent. Het was zo’n bijzondere ervaring. Weer terug naar de realiteit stond ik toch voor een keuze. Ging ik door met mijn business of weer voor een baan?

De keuze was uiteindelijk makkelijk. Met mijn business werkte ik namelijk maar 50 tot 60 uur per week. Bij mijn oude job was 80 uur werken in de week niets… Ik dacht daarom dat ik voor vrijheid had gekozen, maar uiteindelijk was het niets anders dan een gouden kooi.

Mijn gouden kooi

We bouwden aan de business en we groeiden als kool, de ene na de andere opdracht kwam binnen en het waren gouden tijden. Werken deed ik veel, genieten weinig tot niet. Ik kreeg een team met 16 mensen en uiteindelijk draaide ik dol. Gek werd ik van de uren die ik voor de business aan de slag was.
Klanten die maar aan me bleven trekken, teamleden die er vooral voor zichzelf zaten en voor hun bonus. Maar wel een omzet waar je niet overheen kon kijken! In de goede tijd was het net nog geen 2 miljoen.

Ik was verslaafd!

Verslaafd aan succes, verslaafd aan aandacht en ik werd belangrijk gevonden. Ik werd gezien en ik was iemand. Althans dat dácht ik. Ik zat zo vol met werk dat ik ging denken, wat heb ik er aan? Hoe zou ik minder kunnen werken? Hoe zou ik effectiever kunnen zijn? Waar kan ik er uitstappen en wat meer tijd voor mezelf creëren? Ik wilde uit die gouden kooi, maar ik zag geen uitweg. Ik was ambitieus en wilde doorgroeien naar de 5 miljoen en 30 mensen in dienst. Toen kwam het besef. Ik zat in een gouden kooi en ik kon er niet uit. Mijn personeel kon haar baan opzeggen wanneer ze wilde, maar ik, ik niet. Ik was gevangen… gevangen in succes, gevangen in de omzet die ik moest draaien om alle kosten te betalen. Gevangen omdat er geen tijd voor mezelf was.

De markt zat in een hoogconjunctuur en ik vond er niets aan. Op het hoogtepunt van het bedrijf dacht ik, en nu? Ik ben toen gaan zoeken naar de persoon die me kon helpen verder te komen, het woord coach bestond nog niet in 2006. Uiteindelijk heb ik heel veel gesprekken gevoerd met ondernemers, die me vertelden dat ik bij de Rotery moest gaan, want daar zouden mannen zitten die me verder zouden helpen.
De Rotery was één grote ramp…ik ben er na 3 jaar uitgestapt en weer heel wat illusies rijker.

Ondertussen was de eerste crisis een feit!

De omzet kelderde en het was alle hens aan dek. Geen tijd om ook maar enigszins na te denken. Ik moest alles wat ik had in stand houden. Achteraf gezien is dat raar! Je wil een gouden kooi in stand houden, terwijl je er niet blij mee bent. Alle ballen hoog houden, om alles en iedereen te vriend te houden, behalve mezelf. Op dat moment deed ik er al helemaal niet meer toe. Ik hield in stand wat mijn ”default” was en dat was het hebben van een bedrijf. Ik nam alle verantwoordelijkheid 1000% en ik kan je verzekeren, ik liep op mijn tandvlees, maar ging door!

Toen leerde ik waardevolle lessen, in bar slechte tijden!
– Zelf beslissingen nemen, want dat kon ik!
– Mij strak aan budgetten houden
– Mijn personeel ook verantwoordelijk houden
– Ik ben toen verschillende coachopleidingen gaan doen, die me heel veel inzicht hebben gegeven
– Keihard snijden in de kosten
– Klanten aanspreken op hun betalingstermijnen
– Ik koos ervoor met bepaalde klanten niet meer te werken
– Grenzen stellen
– Ik had lef, visie en hield m’n strategie aan!
En het belangrijkste, ik geloofde in mezelf en in mijn product, ik had toegevoegde waarde voor de klant, in goede, maar zeker ook in slechte tijden.

Al met al was de crisis in de economie, de mooiste tijd van m’n ondernemerschap. Het gaf me inzicht, kennis en ik leerde beslissingen nemen. Ik kreeg nog meer daadkracht. Zwart en wit werd ik gedwongen keuzes te maken en eigenlijk was dat heel fijn. Het heeft me geen windeieren gelegd. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Een succesvol ondernemer die veel meer durft. Ondertussen heb ik 3 succesvolle bedrijven. Slechte tijden leren je het roer te pakken en te doen en ik kan je verzekeren daar wordt je creatief en volwassen van!

Mooie lessen

Super trots ben ik dan ook op alle ervaringen. Uiteindelijk heb ik mijn bedrijf verkocht op 1 januari 2019! Daar ben ik niet alleen trots op, maar ben zo dankbaar voor! De donkere periodes in mijn leven hebben mij heel veel levenslessen en ondernemerslessen gegeven. Ook heb ik mijn gouden kooi met opgeheven hoofd verlaten.

Na dit verhaal dacht ik, dit doe ik nooit meer.. Maar je begrijpt het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na een week mijmeren en niets doen heb ik dan ook besloten om gewoon maar weer te bouwen. Want daar ben ik goed in. Alleen nu op basis van mijn condities, mijn waarden, mijn normen, klanten die ik uitkies en met collega’s waar ik mee kan lezen en schrijven. Want een belangrijk inzicht kreeg ik na een week: Ik heb de wereld wat te geven: mijn ondernemerslessen en inzichten.

Master Your Business Moves

Op dit moment ben ik dan ook de trotse eigenaar van Master Your Business Moves. Een bedrijf waarbij wij ondernemers helpen een business strategie te ontwikkelen. Hierbij begeleid ik die ondernemers naar het creëren van meer winst creëren en zorgen wij samen dat zij het mooiste leven ooit kunnen leiden. Dit jaar begeleid en adviseer ik 48 ondernemers 1 op 1 en hebben we een community gebouwd waar nog zo’n 50 ondernemers extra zitten. Ze maken gebruik van elkaars kennis en stellen elkaar vragen hoe zij zaken kunnen aanpakken en oplossen. Zes keer per jaar is er een Mastermind en zien de ondernemers elkaar live.

Ik geef strategie & planning 2 daagses, sales & marketing 2 daagses en we houden events om ondernemers te ondersteunen bij het ondernemen.
Wat belangrijk is dat we meedenken met de ondernemer en zijn keuzes helder maken, zodat hij weer stappen kan nemen met zijn bedrijf. Ondernemen blijft vallen en opstaan. Ondernemen blijft evalueren en aan de knoppen draaien om te verbeteren. Maar het allerbelangrijkste is, geniet van het moment en doe waar jij goed in bent, als ondernemer. De rest automatiseer je, delegeer je of delete je.

Ongelukkig of onzeker met je business?

Wil je op korte termijn kennis met mij maken, dan kan je nog meedoen aan mijn event effectief en efficient werken van 24 april.
Dit event vind plaats in het Carlton President in Utrecht. Wil je erbij zijn dan kan jij je kaart kopen via: https://masteryourbusinessmoves.nl/1-daagse-workshop-effectief-efficient-werken/

Of wil je eerst online kennis met me maken? Vraag dan een gratis 30 minuten gesprek aan, klik hier: https://calendly.com/master-your-business-moves

Zie ik je daar? Dan ga ik je inspireren om stappen met je bedrijf te nemen.

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen