Hoe kom je uit je onzekerheid als ondernemer?
Hoe kom je uit je onzekerheid als ondernemer?
18 mei 2021 
4 min. leestijd

Hoe kom je uit je onzekerheid als ondernemer?

We gaan het hebben over hoe jij als startende ondernemer in je vel zit. Afgelopen week had ik een live dag voor Firestart Your Business. Dit is een trainingsprogramma voor startende ondernemers die niet meer dan €2000,- omzet per maand maken of ze willen gaan starten met hun bedrijf. Iets wat we vaak zien bij startende ondernemers is dat zij vaak niet weten wat voor keuzes ze moeten maken en dat maakt je mega onzeker!


De ‘hoe’ vraag

Deze onzekerheid is natuurlijk helemaal niet gek. Je zit in je startersfase en je bent dan druk bezig met over alles nadenken. Dit kan ervoor zorgen dat jij onzeker raakt, omdat je niet weet wat de juiste keuzes zijn. Als gevolg hiervan bevries je en maak jij weinig tot geen stappen met je bedrijf. Dit is natuurlijk super zonde, want je kan veel verder komen alleen weet je niet hoe.

Tijdens Firestart Your Business krijg ik van startende ondernemers ook heel vaak de ‘hoe’ vraag. “Hoe krijg ik meer klanten?”, “Hoe kan ik dit anders doen?” etc. Als je de ‘hoe’ vraag gaat stellen aan jezelf dan krijg je verkramping, want dan ben je uiteindelijk best bang voor wat er daarna komt. Dit komt omdat je niet direct het antwoord erop hebt. Herken je dit?


Lange-termijn-doelen

Ik wil je meegeven als tip dat als jij gaat kijken naar lange-termijn-doelen dat je dat doel moet vaststellen. Het is een doel waarvan jij droomt het te behalen en je wil er voor gaan! Daarvoor ben je natuurlijk ondernemer geworden. In de beginfase heb je dus nog niet alles op een rijtje en weet je nog niet precies hoe en wat. Stel dat lange-termijn-doel echt voor jezelf vast, zodat je weet waar je naartoe werkt!

Als je dit helder hebt en je weet wat je wensen zijn dan weet je ook waarom je doet wat je doet. Hier krijg je energie van en zal het twijfelen over hoe maken van keuzes minder worden. Weet waar je voor staat, wat je waarden zijn, wat je ervaringen zijn en wat je wel en niet wil.

Ook ik had een lange-termijn-doel voor mezelf opgesteld toen ik nog erg jong was. We hadden vroeger geen rijk leven en hadden het niet altijd makkelijk. Hierdoor werd mijn doel om later een rijk leven te hebben. Geld is echt niet alles! Het maakt het alleen wel makkelijker om bepaalde dingen te doen. Door dit doel altijd in mijn hoofd te hebben gehad was het voor mij duidelijk waar ik naar toe wilde werken en uiteindelijk ook hoe ik hier naartoe moest werken.


Samen sta je sterker

Ik snap dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Je staat er alleen voor en niemand heeft je geleerd hoe je ondernemer moet zijn. Graag help ik jou daarbij met mijn 30 jaar ervaring. Samen sta je tenslotte sterker dan alleen! Je hoeft niet alles zelf te doen en hulp vragen is helemaal niet gek. We leren pas als mensen en als ondernemers op het moment dat we vallen en weer moeten opstaan.

Ik snap het ook dat wanneer jij een fout maakt en je er alleen voor staat, het heel moeilijk is om uit die onzekerheid te komen. Ik wil je daarom uitnodigen om samen met een business coach aan de slag te gaan. Een business coach heeft al veel ervaring opgedaan, die weet waar hij/zij je kan steunen en hoe je uit een valkuil komt.


Fouten maken mag

Wees je ervan bewust dat we op school altijd hebben geleerd om zo min mogelijk fouten te maken en we altijd de beste moeten zijn. Ik wilde ook altijd de beste zijn en ik ben nog steeds heel competitief, maar ik weet ook dat er een grens is. Voor mij is 80% ook al voldoende en die overige 20% schaaf ik later wel bij! Ik heb geleerd om genoegen te nemen en ook regelmatig los te laten.

Dat is ook wat ik doe met mijn firestarters, een groep startende ondernemers die ik wil helpen bij het verkrijgen van meer helderheid met hun bedrijf. Ze zullen ontdekken waarom ze doen wat ze doen, waar ze energie van krijgen en hoe ze hun verhaal kunnen overbrengen naar hun klanten.


Firestart Your Business

Ik zie ook dat veel ondernemers niet weten hoe zij hun oplossing kunnen omzetten naar een dienst of product. Hier wil ik je graag bij helpen door met je mee te denken over businessmodellen en verdienmodellen die bij jou en je business passen! En ik ga je natuurlijk helpen bij het opzetten van je product piramide en deze goed in de markt te zetten. Het doel is natuurlijk om er dan genoeg geld mee te verdienen, zodat jij kan blijven doen wat je wil doen!

Met Firestart Your Business, wat op 29 mei weer zal plaatsvinden, zullen we door middel van 10 modules samen uitvinden wie jij bent, wat je passie is, waar je voor staat en wat nou de keuze is geweest waarom jij ondernemer bent geworden. Op het moment dat jij weet wie je bent en waar jij voor staat als ondernemer, zal de onderzekerheid in jou als ondernemer afnemen. Hierdoor zal je sneller en makkelijker keuzes durven te maken, zodat jij en je business zullen groeien.

Geniet van de tijd en de energie die jij in je bedrijf steekt! Onthoud ook dat het helemaal niet erg is om andere mensen om hulp te vragen of werk voor je te laten doen. Investeer in jezelf en in je bedrijf om uiteindelijk te kunnen groeien. Zet systemen, vakmensen en technieken in om bepaalde taken uit handen te nemen, zodat jij meer tijd overhoudt voor andere belangrijke taken binnen je business.


Schrijf je in!

Je kunt je nog inschrijven voor Firestart Your Business op 29 mei, waarin we samen aan de slag gaan met jou als ondernemer en met je business! We zullen 10 modules doornemen waarmee jij uiteindelijk een succesvolle (online) business kunt opbouwen. Hiermee zul jij meer klanten, omzet en winst behalen uit je website en online social media kanalen! Geef je op via: https://masteryourbusinessmoves.nl/firestart-your-business/

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen