Hoe kom ik aan klanten? - Master Your Business Moves
arrow_drop_up arrow_drop_down

Vandaag ga ik een tip met jou delen. De vraag die ik vaak krijg is: hoe kom ik aan klanten? Heel veel ondernemers starten net met hun business of hebben al een business, maar ervaren dat ze geen klanten hebben. Dat maakt het natuurlijk spannend. Het maakt het spannend, hoe ga je starten en hoe ga je beginnen. Ik zal je vertellen hoe ik dat zelf heb gedaan, zodat jij dat ook kan gaan toepassen.

Ik zelf heb een bedrijf gehad, Fashion Solution, waar ik 20 jaar mee bezig ben geweest. Ook daar ben ik natuurlijk ergens begonnen met klanten. Op dit moment zou ik zeggen, dat zou ik ook tegen heel veel mensen zeggen die een andere baan willen, ga ergens stage lopen. Dat betekent dat je ergens ervaring op gaat doen. Dat kan bijvoorbeeld als je net start met jouw bedrijf of als je net gaat beginnen met een nieuwe baan, om extra ervaring op te doen.

Stage lopen

Als jij jouw nieuwe bedrijf wil starten dan kan je dus stage gaan lopen. Ik ga je een voorbeeld geven, dan weet je wat ik bedoel. Mijn man heeft een patissier opleiding gedaan. Hij wilde heel graag een taartenwinkel starten. Alleen hij had natuurlijk geen ervaring om een taartenwinkel te runnen. En dat is natuurlijk wel echt iets heel anders dan Fashion Solution. Hij had geen vaart in het taarten maken, hij wist niks van inkoop enzovoort. Ik heb hem daarna geadviseerd om stage te gaan lopen.

Uiteindelijk is hij mijn advies gaan opvolgen en hij vond het natuurlijk wel een beetje gek, want hij was al 50+. Daar ga je dan als 50+ stage lopen bij een taartenwinkel, wel de allerleukste taartenwinkel van Amsterdam natuurlijk.

In zijn stageperiode leerde hij nog beter zijn patissier taken uit te voeren, nog beter de taarten te maken en natuurlijk te zien wat er voor nodig was om een taartenwinkel te runnen. Uiteindelijk na 4 maanden stage lopen en 4 dagen werken van 06.00 uur in de ochtend tot 21.00 uur in de avond kwamen we erachter dat hij het eigenlijk niet heel leuk vond. Wat natuurlijk betekende dat hij geen taartenwinkel wilde starten. Dat is natuurlijk ook heel fijn om te leren wat wil je wel en wat wil je niet. Hij wist wel dat hij weer met zijn handen wilde werken en dat hij weer iets wilde doen waarbij hij actief is. Hij heeft er ontzettend veel lessen uitgehaald.

Proefklanten

Je kan het ook anders aanpakken. Als je een dienst hebt bijvoorbeeld dan kan je ook gratis proefklanten gaan vragen die jij jouw dienst of service kan aanbieden. Daarbij hoor jij jou klanten aan en jij deze klanten advies kan geven met jouw expertise. Ondertussen doe jij klantervaringen op. Je kan hier eerlijk over zijn tegen jouw klanten, bijvoorbeeld door te zeggen dat zij jouw proefklanten zijn. Je leert hierdoor met klanten om te gaan en met problemen om te gaan.

Zo was er ook een coachee van mij en ik heb dat advies gegeven. Ze heeft haar netwerk gebruikt en heeft haar netwerk aangeschreven. Daardoor kreeg zij uiteindelijk 10 proefklanten. Dat betekent dat zij aan al die klanten een testimonial heeft gevraagd en gekregen voor op haar website. Zo maakt het dat je vanuit een niet expert status, naar een expert status gaat. Dit zal zorgen voor social proof. Het is aan jou om daar creatief mee aan de slag te gaan.

Dit was mijn tip voor vandaag. Ga er mee aan de slag en kijk waar jouw uitdagingen liggen!

Over de schrijver
Ik ben Francina en eigenaar van Master Your Business Moves. Zelf ben ik langer dan 30 jaar ondernemer. Mijn eerste bedrijf was een schoonmaakbedrijfje waar ik voor de hele straat schoonmaak klussen uit handen nam. Later had ik een naaischool en werkte ik als kleermaakster voor heel veel klanten. Mijn eerste bedrijf wat ingeschreven was bij KvK was Fashion Solution, een bedrijf waar we mediator waren tussen opdrachtgever en kandidaat en wij W&S van mensen. Ik heb dat met veel passie gedaan tot 1 april 2018, daarna heb ik mijn bedrijf verpacht. Per 1 juni 2018 ben ik actief met mijn nieuwe bedrijf aan de slag gegaan Master Your Business Moves. Mijn missie is om ondernemers te leren hoe zij geld kunnen verdienen! Dat betekent Mindset en aan je knoppen van je bedrijf gaan draaien. Ondernemen is niet moeilijk, het is een kwestie van doen, vallen opstaan en weer door gaan. Leren wat ging goed en wat doe ik volgende keer anders. Alleen dan betaald! En hoe vet is dat!
Reactie plaatsen