Wat verandert er voor jou met de kleineondernemersregeling?
Wat verandert er voor jou met de nieuwe kleineondernemersregeling?
21 juni 2019 
1 min. leestijd

Wat verandert er voor jou met de nieuwe kleineondernemersregeling?

Heb je het al gehoord? Per 1 januari 2020 voert de belastingsdienst een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in, maar wat betekend dat voor jou?

De huidige kleineondernemersregeling?

De huidige kleineondernemersregeling is een aftrek voor ondernemers die in een jaar minder dan €1.883 btw zouden moeten betalen. Wanneer je momenteel recht hebt op deze regeling, heb je de mogelijkheid om de btw die je zou moeten afdragen, in vermindering te brengen.

Wat verandert er met de nieuwe kleine kleineondernemersregeling (KOR)?

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om per 1 januari 2010 een vrijstelling van btw-plicht aan te vragen. Om hiervoor in aanmerking te komen, mag je omzet niet meer bedragen dan €20.000 per kalenderjaar.

Er zijn een aantal gevolgen voor jou als ondernemer, wanneer je kiest voor deze vrijstelling:
– Je brengt geen btw meer in rekening bij je klanten.
– Je kunt geen btw meer aftrekken of terugvragen bij de belastingdienst.
– Je doet geen btw-aangifte meer.

Je bent echter wel nog altijd verplicht om je administratie bij te houden. Met deze nieuwe regeling, kunnen ook rechtspersonen, zoals stichtingen, vereningingen en B.V.’s gebruik maken van deze regeling.

De huidige kleineondernemersregeling (KOR) komt te vervallen

Met het ingaan van de nieuwe regeling, vervalt automatisch de huidige kleineondernemersregeling en de ontheffing van administratieve verplichtingen. Het is dus vanaf volgend jaar niet meer mogelijk om je BTW in vermindering te brengen tijdens je aangifte. Om deze reden moet je als ondernemer voor 2020 aan de belastingdienst laten weten of je je wilt aanmelden voor deze nieuwe regeling.

Heb je nu al een ontheffing van administratieve plichten? Dan hoef je jezelf niet aan te melden. De Belastingdienst meldt je dan automatisch aan voor deze vrijstelling. Je ontvangt hier per post bericht over.

Hoe meld je je aan voor de nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR)?

Vanaf 1 juni 2019 kan je je aanmelden voor deze nieuwe regeling bij de Belastingdienst. Wil je direct vanaf 1 januari gebruik maken van deze regeling? Dan ben je verplicht om je aan te melden voor 20 november 2019. Meld je je niet optijd aan? Dan kan je pas deelnemen vanaf 1 april 2020.

Vanaf het moment dat je deelneemt aan deze regeling, geldt deze voor tenminste drie jaar. Heb je in een jaar wel meer omzet dan de €20.000,- grens? Vervalt de regeling voor dat jaar en ben je gewoon btw-plichtig. Wanneer je dus meer gaat omzetten, is het dus verstandig om rekening te houden met deze grens.

Dit blog is geschreven door Stefanie van Pelt van Mrs Ecommerce. Stefanie is webshop coach die ondernemers helpt om te kunnen groeien met hun webshop. Ben je benieuwd wat Stefanie voor jou kan betekenen? Neem een kijkje op haar website: https://www.mrsecommerce.nl/

Over de schrijver
Ik ben Stefanie en al jaren lang gek van webshops! Het begon tijdens mijn studie waar ik na het mislukken van een webshop een boek schreef voor de startende ondernemer! Na zes jaar als webshop manager gewerkt te hebben, zet ik al mijn kennis in om andere ondernemers te helpen groeien.
Reactie plaatsen