Hoe is mijn ondernemingsreis begonnen?
Hoe is mijn ondernemingsreis begonnen?
03 februari 2021 
4 min. leestijd

Hoe is mijn ondernemingsreis begonnen?

Mijn ondernemingsreis was en is nog steeds een mega avontuur! Ik onderneem al mega lang. Mijn eerste eigen bedrijf had ik toen ik al 18 jaar oud was. Naast dat mijn reis als ondernemer op mijn achttiende begon, studeerde ik ook aan de MTS mode en kleding in Den Haag. In deze blog vertel ik uitgebreid hoe mijn ondernemingsreis begon en waar mijn passie voor ondernemen vandaan komt!

De start van mijn avontuur als jonge ondernemer

Als achttienjarige student aan de MTS mode & kleding zag ik veel dames rond de 30/40 jaar die graag naailessen wilde volgen, maar deze niet konden krijgen. Ik was zelf al heel vroeg geïnteresseerd in kleding maken en ik begon hier mee toen ik zo’n 14 jaar oud was. Mijn zelfgemaakte kleding begon ik te verkopen en kreeg hier ook echt voor betaald!

Tijdens mijn studie zag ik na een tijdje nog steeds veel dames die kleding en naailessen wilde hebben. Vanaf toen ben ik eigenlijk begonnen met naailessen. Wat ik je hierbij wil meegeven is, dat dit mijn eerste bedrijf was waarbij ik mij niet liet belemmeren door zaken als “hoe ga ik dit aanpakken?”, want ik had natuurlijk geen locatie. Ik heb toen mijn slaapkamer omgetoverd tot atelier en ik weet nog goed dat ik naast de naaimachine die ik al had nog twee tweedehands naaimachines kocht. Nu was ik klaar om naailessen te geven!

Niet kutten, maar DOEN!

Tijdens mijn naailessen begon ik met vier mensen op een dinsdagavond en woensdagavond. In totaal had ik vier groepen leerlingen wat voor een jonge studente best veel is. Samen met een vriend ging ik materialen kopen zoals schoudervullingen en knopen, zodat ik extra kon gaan verkopen. Al snel ging ik nadenken over wat ik naast mijn product of dienst nog meer kon verkopen. Dit deed ik zonder strategie omdat ik daar nog niet heel erg mee bezig was, maar dit waren wel mijn eerste lessen als ondernemer om gewoon te starten en te DOEN!

Wist ik wat er uit zou komen? Nee, maar ik deed het gewoon! Iets wat ik dagelijks voorbij zie komen is dat ondernemers het gewoon niet doen. Vandaar mijn uitspraak: stop met kutten en ga doen! Want door te doen als ondernemer ga jij ontzettend veel leren over hoe je business in elkaar zit en waar uiteindelijk de problemen zitten. Het gevolg hiervan is, dat jij deze problemen kunt oplossen en je producten of diensten nog beter kunt maken. 

Start before you ready

Mijn moeder heeft mij altijd gestimuleerd om mijn eigen bedrijfje te beginnen en vond het ombouwen van mijn kamer en het ontvangen van mensen ook altijd prima! Het geven van naailessen gaf mij de mogelijkheid om veel direct contact met mensen te hebben en snel te schakelen. Zelf zat ik nog op school en zoals Kofi zou zeggen “Start before you ready” of terwijl: begin gewoon! Kofi vertelt ook dat wanneer jij iets aan iemand moet uitleggen je dan pas leert waar iets voor staat en hoe je het moet toepassen. Het geven van mijn naailessen is hier natuurlijk een goed voorbeeld van! Ik vond dat soms best gek en vooral heel spannend, maar door uiteindelijk van het een naar het ander te springen kon ik heel makkelijk schakelen.

Het heeft ontzettend veel impact gehad en ben daarna heel veel kleding gaan maken voor klanten op maatwerk. Hierdoor had ik op jonge leeftijd al een goedlopende business. Ik weet nog goed dat mijn vriend een vast baan had en ik meer verdiende met alleen kleding maken dan hem met daarnaast nog een studie! Mijn avontuur als ondernemer begon dus vroeg en ik liet mij ook niet snel bang maken door dingen die bijvoorbeeld niet konden. Als er voor een klant iets niet gedaan kon worden zei ik dat gewoon eerlijk. Ik was altijd al erg transparant over hoe dingen in elkaar zitten.

Wat is nu mijn passie?

Uiteindelijk ben ik de modeacademie in Amsterdam gaan doen en ben ik aan de slag gegaan als een designer, head designer en creative director. Dankzij deze functies heb ik veel plekken op de wereld mogen zien en ben ik veel gaan rondreizen over heel de wereld. Ik heb veel gezien waaronder ook wat ik niet wilde. Ik heb gezien wat ik kwijt was tijdens deze functies en dat was het helpen van mensen. Ik wilde onbewust weer heel graag mensen blij maken en iets toevoegen aan ze. Het maken van kleding was hartstikke leuk en ik wist vanaf een jonge leeftijd al te werken aan een soort productopbouw en wist ik precies welke prijzen ik kon vragen. Tot op de dag van vandaag pas ik dat letterlijk toe in mijn bedrijf tijdens strategische gesprekken met mijn klanten.

Als jij producten en diensten aanbiedt zit daar altijd een soort opbouw van prijs in. Er moet een logische productopbouw en prijsopbouw zijn qua diensten of producten die bij elkaar passen. Ik ben erg dankbaar dat ik alleen de wereld heb rondgereisd voor het inkopen van stoffen, gesprekken met leveranciers en mensen echt in de ogen kon kijken. Dat vond ik het allerleukste van die business!

Het begin van een nieuw avontuur

Na deze functies ben ik gaan werken bij een grote retailer. Wat leerde ik daarvan? Dat ik eigenlijk ondergeschikt was aan de inkoop en dat ik zo’n ondergeschikte rol niet aankon, want ik wilde namelijk dat mijn visie werd uitgevoerd. Ik wilde dat het idee wat ik had en hoe ik de collectie wilde opbouwen werd gerespecteerd. Dat was naast de mooie kansen die ik kreeg verder niet het geval bij deze retailer. Tijdens het werken voor deze grote retailer waarvoor ik veel mocht reizen was ik zo’n 26/27 jaar. Door het vele reizen was ik bijna nooit thuis en zag ik mijn man bijna nooit en was eigenlijk gewoon op. Ik miste heel erg de teamplayer gedachten, het samenwerken en samen gaan voor doelen.

Ik ben toen erg veel sollicitatiegesprekken gaan doen wat ik erg leuk vond. Ik kon namelijk weer interactie hebben met mensen en dan voelde ik mij echt verbonden. Dat is wat ik vandaag, nu de dag, nog steeds doe! Ik voel mij met klanten verbonden als je voelt hoe je samen dingen kunt aanpakken. Zo besloot ik mijn eerste ECHTE bedrijf, die ik ook inschreef bij de KvK, te beginnen! Op mijn 27-jarige leeftijd was ik erg ambitieus en liet ik mij door niemand wat vertellen. Ik begon een werving- en selectiebureau zonder dat ik daar überhaupt kennis over had. Ben je benieuwd hoe ik dit heb opgezet ondanks dat ik weinig kennis had over deze branche? Lees dan vanaf morgen mijn volgende blog ‘De start van mijn eerste officiële bedrijf’ of 👇🏼

Beluister mijn Podcast:

Bekijk mijn video:

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen