Waarom ben ik een business coach geworden?
Waarom ben ik een business coach geworden?
06 februari 2021 
5 min. leestijd

Waarom ben ik een business coach geworden?

Na ongeveer 21 jaar een werving- en selectiebureau binnen de mode- en lifestyle branche te hebben gehad vond ik het tijd voor iets anders! Na veel moeilijke keuzes en mijn bedrijf te verkopen koos ik ervoor om mijn passie weer op te pakken door middel van coaching. In deze blog vertel ik je graag waarom ik uiteindelijk business coach ben geworden en deel ik graag wat tips.

De zes needs

Ik werd energiek van nieuwe dingen leren! Graag geef ik je wat dingen mee die ik bij mezelf ook ben tegengekomen. Ik wist niet meer wat belangrijk voor mezelf was en toen ben ik zelf naar een aantal coaches gegaan. Een van de coaches waar ik heen ben gegaan is Tony Robbins en hij vertelde mij dat een mens zes needs heeft:

1. Certainty
2. Variatie
3. Significantie
4. Liefde
5. Groei
6. Contributie aan de wereld

Tony zei tegen mij: je mag uit de eerste vier needs er eentje kiezen die belangrijk voor je is en je mag er een kiezen van de laatste twee. Iedereen heeft twee needs buiten de basisbehoeften. In principe hebben we ze allemaal nodig maar er zijn er uiteindelijk twee die het beste bij ons passen.

Als ik kijk naar mijn twee beste needs dan wil ik heel significant zijn en staan voor erkenning. Ik vond het best bizar om dit uit de zoeken want ik wilde eigenlijk voor liefde gaan. Diep in mijn hart wist ik dat significant het meest bij mij past en hiermee creëer ik ook gelijk mijn eigen doelgroep. Niet iedereen vind dat namelijk prettig en daarmee vallen veel soorten klanten af. Dat vind ik helemaal prima, omdat ik ook maar met een kleine groep klanten wil werken die ECHT bij mij passen!

Constant willen leren

Verder kwam ik erachter dat ik constant wil leren. Dat betekend dat groei uit de zes needs voor mij super belangrijk is. Als ik niet groei loop ik namelijk vast en ga ik mij vervelen met als gevolg dat ik in die bore-out kom. Nadat ik hier achter ben gekomen weet ik voor mezelf dat ik elkaar 2 tot 3 trainingen wil volgen. Dit wil ik doen zodat ik blijf leren en verder kom mijn bedrijf, maar vooral voor met mezelf. Ik heb namelijk een bedrijf genomen voor MIJZELF.
Wat ik nu veel zie bij ondernemers is dat zij zich helemaal gek werken VOOR hun bedrijf, terwijl het bedrijf er juist voor hen moet zijn! Als je met mij in coaching zou gaan wil ik je laten zien dat het bedrijf eigenlijk voor jou zou moeten gaan werken en niet andersom! Een bedrijf heb je zodat het jou iets moois oplevert en om jou iets te leren. Denk daar maar eens over na 😉.

Gewoon DOEN

De vraag is, als jij succesvol ondernemer wil worden wat zijn dan jouw needs? Wat heb jij nodig? Kies er twee uit net zoals ik heb gedaan en maak voor jezelf duidelijk waar jij voor staat. Als ik terugkijk naar heel mijn carrière als ondernemer wil ik je meegeven dat ik altijd ben gestart zonder er altijd een heel heftig plan aan te hangen. Ik ben gestart door te DOEN. Ik stopte met kutten en ben het daadwerkelijk gaan doen! Viel ik hierbij vaak op mijn snavel? Ja tuurlijk! Zonder vallen kun je niet leren, dus dat proces heb je ook echt nodig. Je hoeft helemaal niet te verstijven als je het spannend vind, als je een fout hebt gemaakt of er zijn belemmeringen. Kijk de angst in de ogen en ga ervoor. De angst ligt bij jou en niet bij je bedrijf.

Door dingen te doen ga je een drempel over. Door te vallen en opstaan leer je het meest. Als we nu met zijn allen gaan accepteren dat falen geen falen is, maar dat het leren is! Je kan als ondernemer niet falen ook al vind je dat spannend. Toen mijn bedrijf in 2016 verlies draaide voelde dat voor mij ook als falen. Het heeft er mede voor gezorgd dat ik in een burn-out kwam, want ik rekende mijzelf daarop af. Nadat ik verlies draaide en in een burn-out zat ben ik letterlijk naar mijzelf gaan kijken met de vragen: hoe kan het dat jij je zo voelt en wat heeft het je opgeleverd? Hoe was je er mee omgegaan als je wel blij was?

Een andere mindset

Uiteindelijk heb ik er bewust voor gekozen om blij te zijn en gelukkig te zijn. Doordat we in 2016, 24 grote klanten verloren draaide we in 2017 €100.000 verlies. Dat deed natuurlijk erg veel pijn, maar ik stond er met mijn mindset heel anders in. Mijn mindset heb ik op het allermoeilijkste moment aangekeken en ik zei tegen mezelf: dit gaan we niet meer doen.

Eind 2017 met dat mega verlies, die ik uit mijn eigen portemonnee heb betaald om iedereen in dienst te houden, was ik later ook heel trots. Ik heb iedereen in dienst kunnen houden en ben met iedereen transparant geweest. Daarnaast was mijn mindset ook weer goed en dat heeft er voor gezorgd dat ik die business kon blijven laten draaien met een andere strategie.

Uiteindelijk heb ik mijn bedrijf verkocht en startte er voor mij een nieuw avontuur. Deze dingen leer ik jou ook graag! Ik wil je leren dat je vanuit een rot situatie of wanneer je nog niets hebt je het (weer) op kan bouwen. Door mijn passie om andere mensen te helpen naar een hoger level heb ik ervoor gekozen om business coach te worden. Ik ging starten aan iets nieuws. Iets wat ik ECHT leuk vond en nog steeds vindt!

Pak nieuwe kansen aan

In 2019 was ik net begonnen met Master Your Business Moves en hadden we het eerste jaar zo’n €120.000 tot €125.000 omzet. In het tweede jaar steeg de jaaromzet naar €240.000 tot €250.000 en nu gaan we het derde jaar in en gaan we voor de vijf ton! Ik durf dat zo uit te spreken omdat je op een bepaald moment je geloven in je bedrijf, je product en door gewoon te doen. Er zullen dingen anders aangepakt moeten worden nu we ook in crisis zitten. Deze crisis biedt ook kansen en we kunnen er alleen maar sterker uitkomen. Hiermee hoop ik je heel erg te inspireren om juist nu in deze crisis in actie te komen.

Stop met kutten en ga opstaan! Kom van die bank af, ga kijken naar wat kan WEL en waar de kansen liggen. Ga investeren in jezelf, zorg ervoor dat je een coach krijgt. Of dit nu een mental coach is of een business coach is, dat maakt niet uit zolang je er maar voor zorgt dat je goed in je vel komt te zitten. Als jij namelijk goed in je vel zit dan komt je bedrijf vanzelf up-and-running en ga je uiteindelijk ook op een andere manier naar jezelf en je bedrijf kijken. Het gevolg hiervan is dat jij anders naar dingen gaat kijken en dus dingen anders gaat aanpakken. Dit bedoel ik met het gewoon te DOEN. We zitten allemaal vast en in een moeilijke situatie, maar toch zijn er ondernemers die knallen. Dat is wat ik met jou ook wil bereiken!

Goede energie is key!

Ik hoop je te hebben geïnspireerd door mijn ondernemers reis vol pieken en dalen te hebben verteld en dat jij het nu ook gaat doen. Doordat ik zelf vanuit bepaalde situaties gepusht ben om dingen anders aan te pakken en nieuwe kansen te zien maakt dat ik krachtig sta in mijn bedrijf. Deze kracht voelt de klant ook. De klant komt af op jouw energie. Je kan noch zo mooi en goed product of dienst hebben, maar de klant zal uiteindelijk het vertrouwen willen hebben dat jij hem/haar kan helpen en het gewenste resultaat levert.

Je energie trekt je klanten aan en als jij dus niet goed in je vel zit zul jij dus ook niet klanten aantrekken. Als jij ze echt wil helpen dan komt jouw bedrijf uiteindelijk ook verder en zul je meer winst gaan draaien met meer impact op de wereld. Jij neemt de vrijheid! Ga stoppen met kutten en begin te doen 🤩 💪.

Beluister mijn Podcast:

Bekijk mijn Video:


Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen