11 tips voor succesvol ondernemen als zzp’er
11 tips voor succesvol ondernemen als zzp’er
21 maart 2022 
4 min. leestijd

11 tips voor succesvol ondernemen als zzp’er

Jij start je eigen bedrijf niet voor niets. Je wilt meer vrijheid, doen waar je goed in bent en daarmee mensen helpen. Je stelt doelen voor jezelf en hebt een ondernemersdroom die je wilt waarmaken. Het liefst zie je elk jaar je omzet groeien en wil je onder de streep meer winst overhouden. Wat moet je doen om succesvol te ondernemen als zzp’er? We geven je 11 tips die je daarbij helpen.

Succesvol ondernemen, wat is dat?

Wat is succesvol ondernemen eigenlijk? Wanneer ben je succesvol met je bedrijf? Dat is voor iedereen anders en hangt er maar net vanaf welke doelen jij voor jezelf hebt gesteld. Misschien vind jij het al geweldig om locatieonafhankelijk te werken, terwijl een ander een ton per jaar wil verdienen.

Bepaal jouw eigen doelen en werk hier naartoe. Heb je deze doelen behaald, dan mag je jezelf succesvol noemen.

Wist je dat: In 2021 bijna 1,1 miljoen mensen voltijd werken als zzp’er? Daarnaast zijn er ook nog ruim 300.000 zzp’ers die deeltijd werken. Bron: KVK

1. Bouw een goede basis

Ondernemen gaat vooral in het begin hand in hand met onzekerheid. Het is even wennen als je uit een baan in loondienst komt, nu moet je veel zelf regelen. Al lijkt het soms alsof iedere zzp’er weet waar die mee bezig is, dat is echt niet zo. Succesvol ondernemen kost veel tijd, inzet en doorzettingsvermogen. Zorg voor een goede basis door precies helder te maken waarom jij doet wat je doet, wie je doelgroep is en wat jouw sterke kanten zijn.

2. Maak gebruik van je netwerk

De kracht van een netwerk wordt weleens onderschat. Als zzp’er hoef je echt niet alles alleen te doen. Maak contact met andere ondernemers uit jouw omgeving en daarbuiten. Laat zoveel mogelijk mensen weten wat je doet en hoe je ze kunt helpen. Neem deel aan netwerkborrels, netwerkevenementen of workations om je netwerk snel te laten groeien.

Door aan een duurzame relatie te werken met je bestaande klanten, is de kans groter dat zij jou aanbevelen bij anderen of nogmaals jouw producten of dienst afnemen.

3. Durf fouten te maken

Als zzp’er moet je belangrijke keuzes maken, je wordt regelmatig uit je comfortzone geduwd. Nieuwe dingen proberen, betekent ook dat je af en toe fouten maakt. En dat is helemaal oké! Succesvol ondernemen gaat met vallen en opstaan. Door fouten te maken leer je juist hoe het een volgende keer anders of beter kan. Nieuwe ervaringen, ontmoetingen, creativiteit en een dosis lef helpen juist om jouw bedrijf te laten groeien. Ga op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

4. Geef je grenzen aan

Je kunt geen rekening houden met iedereen. Sommige klanten gaan je uitproberen: ze willen een lagere prijs, bellen je in het weekend of verwachten dat je per direct iets voor ze regelt. Ga respectvol met elkaar om, maar blijf zakelijk en geef duidelijk jouw grenzen aan. Jij weet wat je wel en niet wilt. Klanten kiezen voor jou en jouw voorwaarden. Gaan ze daar niet mee akkoord? Dan is het beter om een samenwerking te stoppen of niet eens te beginnen. Leer om ‘nee’ te zeggen!

5. Zorg voor een goede privé-werkbalans

Omdat je als zzp’er je eigen tijd en werk indeelt, wil het nog weleens voorkomen dat de grens tussen zakelijk en privé vervaagd. Helemaal als je thuis werkt. Een goede balans is erg belangrijk. Voordat je het weet ben je 7 dagen per week aan het werk of praat je continue over je bedrijf. En maak je geen tijd vrij voor belangrijke zaken zoals je partner, gezin of ontspanning. Neem daarom regelmatig afstand. Lekker op vakantie of een week je telefoon uit en niets doen.

6. Kies voor fijne samenwerkingen

Niets is zo vermoeiend als samenwerken met iemand die jou niet begrijpt, andere normen en waarden heeft of over je grenzen heen gaat. Dat vreet energie. Dit geldt voor zowel klanten als andere ondernemers. Ga je samenwerken met iemand, bepaal dan in een persoonlijk gesprek of er een match is. Loopt het gesprek soepel, zitten jullie op één lijn? Is het gezellig? Je hebt op een gegeven moment wel door wat jouw type mensen zijn met wie je fijn samenwerkt. Omring je met deze mensen en succesvol ondernemen wordt een stuk makkelijker.

7. Kies een niche

Klanten kiezen nou eenmaal liever een expert dan iemand die overal goed in is. Door je te specialiseren, trek je makkelijker jouw ideale klant aan. Je kunt natuurlijk meerdere diensten of producten aanbieden, maar zorg dan wel dat dit op elkaar aansluit. Focus je op datgene waar jij goed in bent. Stel je bent fotograaf en wilt een website laten bouwen. Kies je dan voor een websitebouwer die voor alle branches websites bouwt of eentje die dit alleen voor fotografen doet?

8. Blijf altijd investeren

Succesvol ondernemen betekent dat je altijd kijkt hoe het beter kan. Je bedrijfsprocessen, producten of diensten, klantenservice, marketing etc. Niet stilstaan, maar doorpakken! Blijf jezelf en je bedrijf ontwikkelen en verbeteren. Lees boeken om kennis op te doen, volg cursussen voor extra vaardigheden en schakel andere ondernemers in om jouw bedrijf next level te tillen.

Tip: Werk slimmer, niet harder. Automatiseer zoveel mogelijk en maak gebruik van handige systemen en tools. Zo ben je minder tijd kwijt aan randzaken.

9. Laat je kennis zien

Jij bent een kei in wat je doet! Maar zien anderen dat ook? Bereik een expert status door zoveel mogelijk van jouw kennis te delen. Dit kan via je website, in de vorm van blogs, via social media of door presentaties / webinars te geven.

10. Geef nooit op

Succesvol ondernemen moet je leren. Het is vaak harder werken dan een baan in loondienst. Je moet aan de bak, actie ondernemen! Ga je zitten afwachten, dan kom je er niet. Ondernemen vraagt om een proactieve instelling en focus. Zie je het even niet meer zitten? Bedenk dan goed waarom je bent gestart als zzp’er.

11. Zoek een business coach

De meeste zzp’ers beginnen zonder enige ervaring met ondernemen. Ze gaan uit van hun eigen kracht, maar lopen al snel tegen dingen aan. Succesvol ondernemen is niet makkelijk, zeker als je niet weet wat je doet. Zelf het wiel uitvinden is onnodig en kost je veel tijd én geld. Je doet er daarom goed aan om een ervaren business coach te vinden die bij jou past. Ondernemers die zich laten coachen presteren aanzienlijk beter!

Door de bovenstaande tips te gebruiken, ben je al flink op weg om succesvol te ondernemen. Heb je het idee dat je wel wat hulp kunt gebruiken? Als ervaren business coach begeleid ik je graag in de stappen die je moet zetten om te groeien met je bedrijf. Nieuwsgierig? Stuur een mail naar: francina@masteryourbusinessmoves.nl

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen