Saboteer jezelf niet: hoe je slechte gewoontes kunt transformeren naar positieve acties.
Saboteer jezelf niet: hoe je slechte gewoontes kunt transformeren naar positieve acties.
16 april 2024 
1 min. leestijd

Saboteer jezelf niet: hoe je slechte gewoontes kunt transformeren naar positieve acties.

Vandaag gaan we diepen in op een verrassend perspectief over slechte gewoontes en hoe deze te benaderen. Vandaag verkennen we waarom het soms beter is om slechte gewoontes niet direct te stoppen, maar om te leren hoe we ze effectief kunnen transformeren.

De psychologie achter gewoontes

Gewoontes, zowel goed als slecht, vormen een fundamenteel onderdeel van ons dagelijks leven. Ze worden gevormd door herhaalde acties en uiteindelijk geautomatiseerd door onze hersenen. Interessant genoeg is dat ongeveer 95% van onze dagelijkse handelingen onbewust plaatsvindt, gestuurd door deze ingesleten patronen.

Waarom slechte gewoontes moeilijk te breken zijn

Het stoppen van een slechte gewoonte is vaak niet effectief omdat het diepgeworteld zit in ons onderbewustzijn. Een klassiek voorbeeld hiervan is het voornemen om gezond te eten, wat juist kan leiden tot verhoogde cravings naar ongezond voedsel zoals pannenkoeken en patat, zoals ik zelf ondervond. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de 'amygdala', een deel van ons brein dat verantwoordelijk is voor emotionele reacties en gewoontevorming.

Een nieuwe aanpak: gewoontes transformeren

In plaats van een slechte gewoonte volledig te schrappen, kan het effectiever zijn om deze te transformeren. Bijvoorbeeld, in plaats van alcohol volledig te vermijden, heb ik gekozen om mijn wijngewoonte te vervangen door alcoholvrije alternatieven. Dit biedt een manier om te genieten van de rituelen zonder de negatieve effecten van alcohol.

Stap-voor-stap Gewoonteverandering

  1. Herkennen: Identificeer de gewoonte die je wilt veranderen.
  2. Begrijpen: Leer de triggers kennen die deze gewoonte in gang zetten.
  3. Vervangen: Vind een gezonder alternatief dat dezelfde behoefte vervult.
  4. Herhalen: Consistentie is cruciaal. Herhaal het nieuwe gedrag totdat het de oude gewoonte vervangt.

Conclusie: Maak het persoonlijk

Het veranderen van gewoontes is geen one-size-fits-all oplossing. Het is belangrijk om een persoonlijke aanpak te kiezen die past bij jouw levensstijl en doelen. Door bewust te kiezen voor geleidelijke en beheersbare veranderingen, kun je duurzame verbeteringen in je leven en werk realiseren.

Sluit je aan bij onze workshop

Wil je meer leren over het effectief veranderen van gewoontes? Op 18 september organiseren we een event waar ik dieper inga op deze thema's en mijn boek, 'Het Knaakprincipe', lanceer. Dit event is niet alleen een kans om te leren, maar ook om te netwerken met gelijkgestemden.

Wil je deelnemen? Boek nu je ticket via deze link: https://shop.masteryourbusinessmoves.nl/event-droom-groots

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen