6 tips om je doelen te stellen voor 2020 - Ga direct aan de slag
6 tips om je doelen te stellen voor 2020!
06 december 2019 
3 min. leestijd

6 tips om je doelen te stellen voor 2020!

We gaan doelen stellen voor 2020. Afgelopen weken ben ik zelf al heel erg druk bezig geweest met mijn eigen strategie, maar ook met die met mijn klanten. Ik heb een aantal Strategie 2 Daagses gehouden waarbij we hebben gekeken naar wat de klanten nu in 2019 hebben gedaan en wat ze anders kunnen gaan doen in 2020 om zo te gaan groeien.
Na het lezen van dit blog ga je doelen stellen voor 2020, ga je kijken naar je bedrijf en nieuwe plannen maken.

Ik ga je een voorbeeld geven van een klant die zijn doelen niet duidelijk had, hij wist niet goed wat hij deed en hij had niet concreet wat hij wilde. Zijn omzet was op dat moment 60.000 euro. Hij heeft meegedaan aan een Strategie 2 Daagse. Hij zat in een hele ambitieuze groep, want een aantal dames wilde bijna een miljoen gaan omzetten in 2019. Ook deze klant wilde een miljoen gaan omzetten. Hij had dat nog nooit gedaan, maar uiteindelijk hebben we tijdens de 2 daagse concrete plannen gemaakt, hebben we het zichtbaar gemaakt en acties gepland. In 2019 heeft hij flinke stappen gemaakt, maar het miljoen niet gehaald. Hij zit ongeveer rond de 700.000 euro. Bedenk dus dat als je dit soort doelen gaat stellen, dat je ook deze stappen kan gaan maken. Want in 2018 deed hij nog maar 60.000 euro. Door dus echt groter te gaan denken en echt concreet die doelen gaan stellen, kan ook jij die stappen nemen.

Ik ga je uitleggen waar ik mee start als ik daadwerkelijk mijn Strategie & Planning ga bekijken en deze voor het nieuwe jaar ga inzetten.

Tip 1: Evalueer 2019

Strategie voor doelen in 2020, hoe start je? Ik zou je eerst willen adviseren om heel goed stil te gaan staan bij 2019. Kijk eens achterom. Analyseer waar en wanneer je omzet hebt gemaakt en wie je beste klant was. Analyseer alles, dus ook de kosten die je hebt gemaakt.

Ga eens terugkijken, wat ging goed en wat ging niet goed. Heel vaak doen ondernemers dit niet, zitten in een bepaalde flow en bedenken dan we zien het wel. Neem echt even de tijd om terug te kijken naar 2019.

Tip 2: Welke knoppen zet je aan en uit?

Dan heb je 2019 geëvalueerd, je hebt er naar gekeken. Sommige dingen gingen goed en sommige dingen gingen niet goed. Ik wil je adviseren om te kijken naar de dingen die niet goed gingen. Wat voor zaken waren dit en kan je die gaan schrappen uit je bedrijf? Je hebt niks aan deze zaken, die kosten veel te veel tijd en energie. En ze gaan je niks opleveren.

Zaken die je niet goed kan doen of die je niet leuk vindt zijn bijvoorbeeld je financiële cijfers. Deze cijfers kan je niet zomaar deleten, want ze zijn belangrijk voor je bedrijf. Maar je kan er natuurlijk wel iemand voor inhuren. Of je geeft het af aan een boekhouder of accountant.

Zijn er zaken die heel goed zijn gegaan? Analyseer die dan ook, want deze zaken gaan we in 2020 dan verder uitbreiden. We gaan hier dan gas op geven en accelereren.

Tip 3: Doelen behaald?

Door het evalueren kunnen we ook heel goed zien dat een aantal doelen en stappen niet zijn behaald. Analyseer daarom ook waarom deze doelen niet zijn behaald, waarom je hier geen prioriteit op hebt gezet. De oorzaak kan te maken hebben met je mindset, bijvoorbeeld je moneymindset. Of bijvoorbeeld dat je er geen tijd voor hebt gehad. Er kunnen hier heel veel belemmeringen aan vastzitten. Als dat namelijk zo is, dan is het belangrijk om heel eerlijk naar jezelf te zijn om te kijken wat een belemmering oplevert. Stel het is een mindset probleem, dan kan je daar natuurlijk mee aan de slag gaan.

Tip 4: Ga ook dromen

Schrijf voor jezelf op wat je in 2020 wel zou willen doen, ook al zullen een paar dingen daarvan niet direct haalbaar zijn. Ik wil nog niets realistisch. Ga vrijuit denken, wat wil je echt. Of het nou wel of niet mogelijk is, die belemmeringen wil ik even weghouden. Denk dus groots en niet realistisch.

Ik zou zeggen ga even naar buiten, trek je schoenen aan en loop een rondje. Laat even bezinken wat je nou echt wilt. Als we namelijk dingen gaan doen die we echt willen, worden we daar ook uit gestimuleerd. Vanuit daar kunnen we de volgende acties en stappen nemen.

Tip 5: Stel 3 doelen

Je hebt buiten gelopen, je hebt je droomdoelen in je hoofd. Je ziet het voor je een heel nieuw en fantastisch 2020 gaat komen. Maar waarschijnlijk heb je wel 20 doelen opgeschreven. Daarom wil ik je adviseren om uiteindelijk maar drie grote doelen op te schrijven waar je aan zou kunnen werken in 2020. Zodat je hier ook gericht stappen in kan gaan nemen.

Als je meer dan drie doelen gaat stellen, dan is het vaak niet haalbaar en ga je zinken. Zorg ervoor dat je doelen haalbaar worden of maak kleinere stapjes in je planning om die doelen haalbaar te maken.

Tip 6: Maak een planning

Ga ook die doelen in je agenda zetten. Maak een realistische planning. Wil je bijvoorbeeld 30 kilo afvallen in juni 2020. Dan kan je ook tussendoelen zetten in je agenda, zodat het doel veel haalbaarder wordt. Je hebt dan wel heel concreet naar dit doel te gaan werken. Hierdoor kan je wel gemakkelijk bijsturen in je tussendoelen.

Ga een planning maken en zijn sommige doelen toch heel groot? Hak ze dan op in stukjes. Maak gebruik van mijn jaarplanner zodat je alles overzichtelijk hebt voor jezelf.

Over de schrijver
Francina is al ruim 30 jaar ondernemer in hart en nieren. Altijd was zij bezig om te bedenken hoe ze geld kon verdienen en hoe ze een business kon opzetten. Zelfs toen ze een jaar of 5 was. Francina is een ondernemer in hart en nieren. Ondernemen is haar passie en zit in haar bloed! Ze houdt van het spel en van creëren en houdt van winnen! Dat heeft haar geen windeieren gelegd! Op dit moment heeft Francina 2 succesvolle businesses die er voor zorgen dat zij haar allermooiste leven ooit kan leiden. Dat is waarom zij ondernemers inspireert dat ook te doen met Master Your Business Moves.
Reactie plaatsen