Hoe start je een bedrijf?

Je wilt je eigen bedrijf starten, wat leuk! Maar hoe doe je dat eigenlijk? Waar begin je? Waar moet je allemaal op letten? Veel startende ondernemers zitten met de handen in het haar, en hebben veel vragen. In dit blog gaan wij jou precies vertellen hoe jij start met jouw bedrijf. Lees vooral verder!

Je bedrijf starten bij de KvK

Voor elke startende ondernemer is het verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Om te kunnen starten moet jouw bedrijf namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister. Zorg ervoor dat je je binnen een maand na het starten van je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een belangrijke houvast bij de start van je bedrijf. Met een ondernemingsplan kan je makkelijk jouw concurrentie, potentiële klanten en kansen in kaart brengen.

Belangrijke punten in jouw ondernemingsplan:

  • Introductie

In de introductie vat jij jouw plan samen. In deze introductie laat je zien dat jij jouw doelstellingen goed voor ogen hebt. En dat je alle hoofd- en bijzaken op een rijtje hebt gezet.

  • De ondernemer

In dit stukje laat je zien wie jij bent. Wie is de ondernemer achter jouw bedrijf? Hierin vermeldt je je contactgegevens, opleiding, werkervaring en ambities.

  • De onderneming

Hier is het belangrijk dat je uitgebreid ingaat op jouw bedrijfsplannen. Ook kun je hierin vermelden wat je nodig hebt. Denk hierbij aan een KvK-inschrijving of het aanvragen van verzekeringen en vergunningen.

  • De markt

Denk hierbij aan de ontwikkelingen van de markt. Beschrijf jouw doelgroep, concurrentieveld en de afzetmarkt.

  • Marketingplan

Hierbij werk jij jouw idee uit naar een praktische aanpak. Je zet jouw product of dienst goed in de markt. Zo zorg je ervoor dat de klant dadelijk voor jou kiest, en niet voor de concurrentie.

  • Financieel plan

Het is belangrijk dat jij jouw financiële zaken zo goed mogelijk in kaart brengt. Zorg voor een goed verdienmodel.

  • Juridische zaken

Het is ook belangrijk om stil te staan bij alle juridische zaken die invloed kunnen hebben op jouw onderneming.

Zakelijke website

Tegenwoordig kunnen ondernemingen eigenlijk niet meer zonder een zakelijke website. Veel ondernemers promoten hun website vervolgens op social media, zo lokken ze veel bezoekers.

Je kan ervoor kiezen om je website zelf te maken, maar je kan er ook voor kiezen om dit te laten doen. Dat is volledig afhankelijk van jouw budget. Bij Master your Marketing Moves kan je het maken van je website uitbesteden.

Zakelijke rekening

Wettelijk gezien is het openen van een zakelijke rekening niet verplicht. Toch kiezen veel ondernemers ervoor om een zakelijke rekening te openen. Zo hou je privé en zakelijk goed gescheiden, en hou je een goed overzicht over jouw financiën.

Naast dat je een goed overzicht hebt, kom jij als bedrijf veel professioneler over op het moment dat je een zakelijke rekening heb. De zakelijke rekening zet je op naam van jouw bedrijf, en dit vermeldt je vervolgens weer op offertes en facturen. Zorg er dan voor dat opdrachtgevers of klanten geld overmaken naar jouw zakelijke rekening. Vanaf deze rekening kan je jezelf makkelijk maandelijks een bedrijf uitkeren.

Verzekeringen

Door het grote aanbod aan verzekeringen, zien veel startende ondernemers door de bomen het bos niet meer. Op het moment dat je als startende ondernemer een verzekering gaat kiezen, zou je een zo goed mogelijke inschatting proberen te maken van de risico’s die jij als ondernemer kan lopen. Vaak kan je nog wel een kleine buffer achter de hand houden, maar het afsluiten van een verzekering wordt zeker aangeraden.

Welke verzekering je nodig hebt als startende ondernemer verschilt per ondernemer. Net als de premie die je gaat betalen voor deze verzekering. Elke ondernemer loopt andere risico’s.

Populaire verzekeringen voor startende ondernemers:

  • Arbeidsongeschiktheids verzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Inventaris- en voorraadverzekering
  • Pensioenverzekering
  • Ziektekostenverzekering

Boekhouder

Op het moment dat jij een bedrijf start, kan je ervoor kiezen om jouw administratie uit handen te geven. Dit kan je een hoop tijd schelen. Dit zorgt ervoor dat je veel tijd overhoudt om te besteden aan het runnen van jouw bedrijf, klanten werven en het maken van een ondernemingsplan. Een ander groot voordeel is dat jij je niet hoeft te verdiepen in allerlei fiscale zaken. Denk daarbij aan de btw-aangifte, aftrekposten en het afschrijven van bedrijfsmiddelen.

Een boekhouder kan een flinke investering zijn, maar deze verdient zichzelf terug. Je profiteert van de belastingvoordelen, en je kunt ervan uitgaan dat alles goed is ingevuld. Geen boetes voor jou dus!

Kortom als startende ondernemer is er veel waar je op moet letten. Ga er eens rustig voor zitten, en zet alles op een rijtje voor jezelf. Heel veel succes met het starten van jouw onderneming! Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!