Page content

Eisenhower matrix

De Eisenhower matrix wordt ook wel Eisenhower model of kwadrant genoemd. Het is waarschijnlijk één van de bekendste modellen voor time management.

De Eisenhower matrix is heel handig om prioriteiten te stellen, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen zaken die belangrijk zijn en zaken die urgent zijn. We kennen allemaal wel de overvolle to-do lijstjes, waar je niet vanaf komt. Er staan zoveel dingen op je to-do lijstje die je af moet hebben of dingen die je graag af wilt hebben. Het kan moeilijk zijn om te kiezen welke dingen je eerst af moet maken, dingen die je beter kan inplannen of dingen die je beter helemaal niet kan doen. De basis van de Eisenhower matrix is het onderscheid tussen belangrijk en urgent.

Vier kwadranten

Volgens de Eisenhower matrix zijn er vier kwadranten. De bovenste kwadranten bevatten zaken die belangrijk zijn en de onderste kwadranten bevatten zaken die niet belangrijk zijn. Welke taken je in welk kwadrant zet is afhankelijk van de situatie.

Eisenhower

Kwadrant 1: Belangrijk en Urgent
In dit kwadrant staan alle zaken die belangrijk zijn en nu gedaan moeten worden. Taken die hieronder vallen als ondernemer kunnen bijvoorbeeld zijn: het schrijven van offertes. Zorg ervoor dat deze taken zo snel mogelijk gedaan worden en begin als eerste met deze taken.

Kwadrant 2: Belangrijk en Niet Urgent
In kwadrant 2 vallen alle zaken die belangrijk zijn, maar niet urgent. Om een voorbeeld te geven zijn dit vaak projecten die belangrijk zijn, maar waar je niet echt aan toe komt. Zoals blogs schrijven, video’s maken of tijd voor jezelf inplannen. De realiteit is dat je aan deze taken nooit toe zal komen, tenzij je ze in je agenda zet.

Kwadrant 3: Niet Belangrijk en Urgent
In dit kwadrant staan zaken die niet belangrijk zijn, maar wel urgent. Over het algemeen kan je de zaken die in dit kwadrant staan delegeren aan andere. Een voorbeeld van een taak uit dit kwadrant is social media. De uitdaging is om je niet bezig te houden met deze zaken, maar juist te delegeren.

Kwadrant 4: Niet belangrijk en Niet Urgent
In dit kwadrant staan alle zaken die niet belangrijk zijn en niet urgent. Eigenlijk zeggen we hiermee dat zit zaken zijn die jij beter niet kan doen, maar iemand anders ook niet. De zaken die in dit kwadrant staan zijn geen taken, maar meer activiteiten. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: zinloos video’s kijken op YouTube of urenlang tv kijken. Hartstikke zonde van jouw tijd. Probeer daarom deze activiteiten te vermijden.

Comment Section

0 reacties op “Eisenhower matrix

Plaats een reactie


*