Page content

Hoe maak ik een e-book?

Een e-book is een online product dat tegenwoordig veel gebruikt om gratis waarde en kennis aan te bieden aan jouw doelgroep. Daarnaast bouw je ook een klantenbestand op en deze komen in jouw e-maillijst te staan.

Nu denk je misschien; ‘maar ik ben helemaal geen schrijver’. Deze gedachte is absoluut niet nodig. Om een e-book te maken hoef je helemaal geen schrijver te zijn. Iedereen kan namelijk een e-book schrijven.

Er zijn een aantal stappen die je moet volgen om een e-book te maken en daarna ook te kunnen promoten.

Stap 1 Kies een onderwerp

Bedenk eerst goed over welk onderwerp jij een e-book wil maken. Het onderwerp is cruciaal, want het moet een onderwerp zijn waar jouw doelgroep kennis uit kan halen. Zorg ervoor dat het een pakkend en aantrekkelijk onderwerp is en dat je er verstand van hebt.

Tip: Als je een onderwerp hebt bedacht ga dan niet al jouw tijd besteden aan het bedenken van een titel. Ga gewoon beginnen met de structuur en schrijven. De titel komt tijdens het proces vanzelf.

Stap 2 Begin met schrijven

Heel veel mensen willen gelijk starten met het design van hun e-book. Maar daar willen wij een beetje voor waken. Ga eerst het onderwerp uitwerken in een verhaal en ga het op papier zetten. Schrijf begrijpelijk voor de lezer, dus gebruik niet al te veel vakjargon. Het is handig om eerst jouw tekst te schrijven in Word of een Teksteditor. Zodat je de tekst later kan knippen en plakken naar het programma waar je jouw e-book in gaat vormgeven.

De tekst is heel belangrijk, omdat je hier jouw kennis wil overdragen aan jouw doelgroep. Schrijf alles wat in je opkomt op. Aan het einde ga je pas dingen schrappen. Bepaal de structuur, welke hoofdstukken, hoeveel hoofdstukken en deel de tekst ook in in paragrafen. Zodat het goed leesbaar is.

De meeste mensen kiezen ervoor om van voor naar achteren te werken. Dat is ook wat wij jou aanraden. Maar mocht je inspiratie hebben over een bepaald hoofdstuk, dan moet je daar zeker gebruik van maken. Het maakt dan helemaal niet uit als je nog niet zo ver bent.

Stap 3 Digitale vormgeving

Nu je tekst klaar is, kunnen we de digitale vormgeving gaan maken. Wij gebruiken hier altijd een heel fijn programma voor, Canva. Of maak gebruik van Photoshop, wij raden dit alleen aan als je hier goed mee overweg kan.

Maak een mooie indeling zodat jouw tekst goed uitkomt en dat het e-book makkelijk te lezen is. Zorg ervoor dat je huisstijl terug komt in het design van je e-book. Daarmee bedoelen we dat het mooi is om jouw kleuren terug te laten komen en ook jouw logo. Gebruik afbeeldingen die bij de sfeer van jouw bedrijf passen en natuurlijk bij het onderwerp waar je over schrijft.

Stap 4 E-book op jouw website

Yes, jouw e-book is klaar! Dat betekent dat je hem gaat plaatsen op jouw website. Je wil hiervoor een speciale opt in pagina maken. Een opt in pagina is een pagina die volledig is opgebouwd om e-mailadressen te verzamelen van jouw doelgroep. Op deze pagina geeft de klant toestemming om zijn of haar gegevens op te slaan. Op de opt in laat je duidelijk zien dat als ze een e-mailadres en naam achterlaten, dat ze dan het E-book ontvangen. De opt in pagina is gewoon een onderdeel van jouw website.

Stap 4 Koppelen aan e-mailmarketing systeem

Een e-mailmarketing systeem wil je gebruiken als je gegevens van jouw doelgroep wil verzamelen. Met een e-mailmarketing systeem kan dit allemaal geautomatiseerd worden. Je koppelt jouw e-mailmarketing systeem aan de opt in pagina en wanneer iemand zich inschrijft voor jouw e-book komen zijn of haar gegevens in jouw e-mailmarketing systeem.

Stap 5 E-book promoten

Als laatste stap gaan we het e-book promoten. Je wil natuurlijk dat er zoveel mogelijk mensen jouw e-book gaan downloaden. Wij raden je aan Social Media in te gaan zetten. Kijk vooral naar Facebook Ads. Deze vorm van promoten kan heel goed helpen bij het verzamelen van e-mailadressen en inschrijvingen. Daarnaast is het goed om jouw eigen netwerk te laten weten dat je een e-book hebt geschreven. Stuur daarom naar jouw huidige e-mailbestand een leuke e-mail met daarin de aankondiging van jouw e-book. Doe dit ook op jouw Social Media kanalen. Ze breng je het onder de aandacht.

Comment Section

0 reacties op “Hoe maak ik een e-book?

Plaats een reactie


*