In 6 stappen meer engagement op Instagram
arrow_drop_up arrow_drop_down
30 november 2018 

In 6 stappen meer engagement op Instagram

Engagement creeren op social media; menig social media marketeer is er maar druk mee. Instagram is het snelst groeiende social media kanaal. Veel gebruikers volgen de grote merken op de voet en ook de kleine ondernemers hebben veel te danken aan Instagram. Veel gebruikers liken, delen en commenten op berichten en dat is nou net wat jij ook wil. Hoe je dat kan doen? Lees de 7 stappen hieronder.

Gebruik alle features van Instagram

Het algoritme van Instagram geeft voorrang aan accounts die gebruik maken van alle features. Instagram wil eigenlijk dat gebruikers zoveel mogelijk diverse en interessante content maken. Wat kan jij in de praktijk doen?

Maak een Instagram business account
De allereerste stap is het overstappen van een privé naar een business account, mits je dat natuurlijk niet al gedaan hebt. Met een business account heb je namelijk toegang tot jouw statistieken van jouw pagina en tot de advertentiemogelijkheden. Daarnaast oogt jouw account ook nog eens een stuk professioneler.

Wat een andere interessante mogelijkheid is dat je links in jouw story kan plaatsen en dat er een contactknop zit op jouw profiel. Zo kan jouw doelgroep gelijk contact opnemen via jouw profiel.

Verschillende soorten content
Instagram begon als een platform waar alleen foto’s op konden geplaatst worden. Tegenwoordig zijn hier heel veel meer features bij gekomen. Zo heb je Instagram Stories, video’s, carrousel foto’s, advertenties en highlights.

Het is van belang dat je alle opties die Instagram jou geeft ook gebruikt. Kies niet veilig voor 1 onderdeel, dat gaat je niet verder brengen. Als je ervoor kiest om 1 soort content te delen dan kan het snel saai worden.

TIP: video’s zorgen voor een veel hogere engagement ratio dan alleen maar foto’s. Het is niet de bedoeling dat je dan alleen maar video’s gaat delen, maar het is goed om hier een afwisseling in te hebben. Veel mensen vinden dit spannend, om zelf zichtbaar te zijn. Wat wij jou willen meegeven is dat het vandaag de dag belangrijk is om jezelf te laten zien. Mensen willen de persoon achter een merk of bedrijf zien.

Instagram Analytics
Als je besluit om over te stappen op een Instagram business account (of wellicht al hebt gedaan), heb je toegang tot de analytics. De analytics kunnen je helpen om jouw prestaties op Instagram te verbeteren. Dat betekent dat je inzicht hebt in:

  • De locatie van jouw doelgroep
  • Het geslacht van jouw doelgroep
  • Je kan zien welke berichten het beste scoren bij jouw doelgroep

Bekijk hier de video hoe je jouw analytics kan bekijken!

Probeer dagelijks gebruik te maken van Instagram Story

Door de veranderingen bij Instagram verschijnen de berichten niet meer in chronologische volgorde bij jouw doelgroep. Een oplossing is om Instagram Story te gaan inzetten. Stories bevinden zich bovenaan, dat betekent als iemand jouw post niet ziet, is de kans groot dat je bovenaan wel gezien wordt.

Stories blijven maar 24 uur zichtbaar, het is de perfecte plek om wat meer persoonlijke insteken te geven aan jouw content.

Maak gebruik van de verschillende soorten video’s

Zoals ik net al aangaf geeft een video de meeste engagement. Maar wat zijn je opties eigenlijk?

Video’s in je feed
Het is mogelijk om video’s te plaatsen in jouw eigen feed. Deze video’s mogen 1 minuur lang zijn. Deze feature is goed om te gebruiken voor bijvoorbeeld turtorials of product lanceringen. Via een video kan je heel gemakkelijk informatie met jouw doelgroep delen.

Video’s in je story
Hierboven zei ik het al, de stories worden na 24 uur verwijderd. Je wil dus niet mensen laten terug keren naar deze video, omdat hij weer verdwijnt. Daarom hoeft je video er bijvoorbeeld ook niet mega gelikt eruit te zien, maar kan je juist ook persoonlijke dingen gaan delen. Deze feature is goed om te gebruiken voor bijvoorbeeld live aankondigingen en kijkjes achter de schermen.

Video’s in IGTV
IGTV is een vrij nieuwe functie van Instagram. Met IGTV is het mogelijk om een soort van eigen tv kanaal op te zetten. Het heeft een beetje weg van YouTube, alleen de video’s zijn verticaal. Door IGTV in te gaan zetten bereik je ook engagement, bijvoorbeeld door op een vaste dag een nieuwe video te plaatsen.

Plan jouw berichten in

Een tijdje terug was het nog niet mogelijk om berichten voor Instagram te plannen, gelukkig kan dat nu wel. Dankzij de tool Hootsuite is het mogelijk om jouw berichten in te plannen. Dit zorgt ervoor dat jij jouw content altijd kan delen op de beste momenten, maar ook voor meer vrijheid. Anders zat je te wachten tot het juiste tijdstip om jouw bericht te delen. Welk tijdstip nou precies het beste is, is moeilijk te zeggen. Dit hangt eigenlijk van elke pagina en doelgroep af. Het is een kwestie van goed analyseren wat voor jouw doelgroep het beste werkt.

Zoek balans in het aantal posts

Wij zijn hartstikke voor het posten van berichten op social media, maar er zit natuurlijk wel een grens aan. Die grens moet je zelf analyseren wat het beste bij jouw doelgroep past. Je kan niet eindeloos gaan posten en maar hopen dat je er iets uithaalt. Het is daarom goed om te kijken naar de juiste balans.

Influencer Marketing

Influencer Marketing is niet voor iedereen weggelegd. We gaan je een tip geven voor als je geen budget hebt voor influencer marketing of als je de waarde er niet van inziet.

In plaats van Influencer Marketing kan je eens gaan kijken naar jouw fans, volgers of vrienden. Wellicht kan je met deze mensen een samenwerking aan gaan. We gaan je vier voorbeelden geven van content die goed zal werken als je een samenwerking aangaat:

  • Achter de schermen: neem je volgers mee voor een kijkje achter de schermen of zelfs in een ‘making of’ van een nieuw product. Spoor jouw volgers aan om te reageren, zo bouw je de engagement op.
  • Takeovers: wanneer je een samenwerking aangaat, kan je ervoor kiezen om deze persoon ook takeover te laten doen op jouw profiel. Deze persoon zal een hele dag lang jouw stories bijvoorbeeld overnemen en daar zijn of haar verhaal op doen.
  • Tutorials: je wil dat jouw volgers je vertrouwen en geloven in jouw merk en expertise. Je kan ervoor kiezen om jouw volgers te onderwijzen. Bijvoorbeeld in de vorm van simpele tips & tricks video’s

Engagement en zichtbaarheid op social media zijn cruciaal voor jouw social media campagne.

Gebruik jij nog andere strategieën om jouw engagement te verhogen?

 

 

Over de schrijver
Ik ben Francina en eigenaar van Master Your Business Moves. Zelf ben ik langer dan 30 jaar ondernemer. Mijn eerste bedrijf was een schoonmaakbedrijfje waar ik voor de hele straat schoonmaak klussen uit handen nam. Later had ik een naaischool en werkte ik als kleermaakster voor heel veel klanten. Mijn eerste bedrijf wat ingeschreven was bij KvK was Fashion Solution, een bedrijf waar we mediator waren tussen opdrachtgever en kandidaat en wij W&S van mensen. Ik heb dat met veel passie gedaan tot 1 april 2018, daarna heb ik mijn bedrijf verpacht. Per 1 juni 2018 ben ik actief met mijn nieuwe bedrijf aan de slag gegaan Master Your Business Moves. Mijn missie is om ondernemers te leren hoe zij geld kunnen verdienen! Dat betekent Mindset en aan je knoppen van je bedrijf gaan draaien. Ondernemen is niet moeilijk, het is een kwestie van doen, vallen opstaan en weer door gaan. Leren wat ging goed en wat doe ik volgende keer anders. Alleen dan betaald! En hoe vet is dat!
Janet

Door

Janet

op 31 May 2019

Het lukt me de laatste tijd niet om zoveel tijd en energie in Instagram te steken, vind het erg leuk, maar veel werk. Een instastory elke dag lukt me ook niet echt, soms maak ik gewoon niets mee om erop te zetten haha.

Ferdinand | Man Inside

Door

Ferdinand | Man Inside

op 9 July 2019

Bedankt voor de tips. Het lukt mij nog niet helemaal om mijn Instagrampagina van de grond te krijgen.

Reactie plaatsen