Beslissingen nemen vanuit je gevoel
Als ondernemer, weet je dat dingen snel kunnen veranderen en dat je met een eigen bedrijf altijd een zekere mate van risico loopt. Toch verwacht je nooit dat het zo plotseling en snel zal gaan als bijvoorbeeld nu het geval is. Er verandert elke dag, soms elk uur wel iets en ondernemers moeten flexibel meebewegen, een pauze nemen, omdenken, oplossingen verzinnen, creatief zijn en noodzakelijke beslissingen nemen. We zijn terecht gekomen in een snelkookpan. Daar kun je behoorlijk gestrest van raken.
Nu is het nóg belangrijker dat je kalm blijft en beslissingen neemt van uit je gevoel. In plaats vanuit emotie of alleen rationeel denken. Je moet dicht bij jezelf blijven.
Hoe de f*ck je dat doet?! Geen zorgen, ik heb wat goede tips voor je en een super simpele en snelle oefening die je elke dag kunt doen.
Zet jezelf in neutraal
Het begint met rust creëren in je lijf en je hoofd. Dat brengt je in een neutrale staat en daardoor is het makkelijker voor jou om bewust te worden van wat je voelt. Als je dan ergens blij van wordt, boos of angstig, voel je het meteen heel duidelijk doordat het jou uit die neutrale staat haalt. Ineens gaat het je opvallen dat je bepaalde dingen eigenlijk helemaal niet fijn vindt, of juist helemaal te gek.
Dat helpt je om betere beslissingen te nemen.
Angst bijvoorbeeld, is een emotie die verwarring veroorzaakt. Je spieren spannen zich aan, je ademhaling wordt oppervlakkiger en je gedachten blokkeren, of gaan juist overuren draaien. Het is goed je er bewust van te zijn maar het is niet de bedoeling om vanuit deze staat beslissingen te nemen. Zie het meer als een indicator: ‘O, ik maak me hier blijkbaar echt zorgen om…’
Ga dan terug naar die neutrale staat en vraag jezelf wat je kunt doen om deze zorgen op te lossen voor jezelf. Doen, is hier het sleutelwoord. Van na blijven denken, wordt je alleen maar meer gespannen. Schrijf alle opties op die je kunt bedenken.
De beste vraag die je jezelf kunt stellen
Stel jezelf de allerbelangrijkste vraag als je een beslissing moet of wil nemen: Welke optie geeft mij het meeste rust? Denk om beurten aan elke mogelijke oplossing die je bedacht hebt en VOEL LETTERLIJK wat er in je lijf gebeurt als je daaraan denkt. Zolang je ergens spanning voelt, onrust, kramp, zenuwen, knijpen, benauwdheid…dat is geen rust. Voel je ontspanning, stilte, warmte, een diepe zucht, een glimlach…dat is wat je zoekt.
Goed. En dan nu die oefening om de neutrale staat in je lijf en je hoofd te bereiken op een super snelle en makkelijke manier.
Besteed om te beginnen elke dag eerst aandacht aan jezelf. Lijkt een no brainer, toch kom ik echt nog te vaak ondernemers tegen die dit niet doen. Als je een gezin hebt waardoor het lastiger is om tijd voor jezelf te nemen; sta iets eerder op. Aan 15 minuten kun je al genoeg hebben maar een uur is natuurlijk het meest ideaal. In die tijd kun je mediteren, lezen, schrijven, bewegen, sporten…wat je ook besluit te doen, begin met de oefening die ik hieronder met je deel. Je kunt het meerdere keren per dag doen en voordat je gaat slapen is helemaal top, maar begin er in ieder geval je ochtend mee.
Super simpele, snelle oefening
Misschien heb je al een wiebelkussen, of balanskussen in huis. Zo niet, bestel hem hier bij Bol.com(geef affiliate-link). Dit kussen kun je gebruiken om op te zitten tijdens het werken, om oefeningen mee te doen van de fysiotherapeut maar ook om tot rust te komen. Dat doe je zo:
- Leg het kussen op de grond met de nopjes omhoog. Voorkom wegglijden van het kussen
door het bijv. op een kleed te leggen. - Doe schoenen en sokken uit en ga naast het kussen staan.
- Sluit je ogen en scan je lijf van top tot teen. Hoe sta je erbij, wat voel je?
- Haal even lekker diep adem en adem goed uit.
- Open je ogen.
- Stap met beide voeten op het kussen. Hou je ergens aan vast als je dreigt te vallen.
Het enige dat je hoeft te doen, is bewust worden van wat er gebeurt in je lijf:
- Welke spieren spannen zich aan?
- Kun je de nopjes onder je voeten voelen?
- Ben je bang om te vallen?
- Probeer je zo stil mogelijk te staan (en sta je dus te presteren)?
- Wat gebeurt er met je ademhaling?
Hou dit minimaal 5 minuten vol, langer mag altijd maar een half uur is weer wat overdreven. Haal tussendoor af en toe even diep adem en adem goed uit.
Als je klaar bent, stap van het kussen af en ga er weer even naast staan.
- Sluit je ogen en scan je lijf van top tot teen. Hoe sta je er nu bij?
- Wat is er veranderd?
- Wat voel je nu anders, meer of minder?
- Hoe is het in je hoofd?
Het resultaat
Misschien ervaar je een gevoel van zwaarder zijn, kleiner zijn, steviger op de grond staan, tintelingen in je lijf, rust in je hoofd. Haal een paar keer diep adem en adem goed uit. Je bent nu in een neutrale staat en er is rust in je lijf. Om het in vakjargon te zeggen: je bent gegrond.
Nu kun je beter voelen wanneer je in andere staat of emotie terecht komt en zoals ik al eerder schreef, helpt dat je om helder te krijgen of iets de juiste beslissing is voor jou, of niet.
Merk je dat je nog niet tot rust bent gekomen na de oefening? Het kan dat je lijf er nog even aan moet wennen. Zet door en doe de oefening morgen gewoon nog een keer. Oefening baart kunst, ook als het op bewust voelen aankomt.
Laat me weten hoe je de oefening vindt: hallo@froukeloopik.nl of deel je ervaring via een DM op Instagram met me: Froukelopik
In mijn praktijk begeleid ik mensen die met veel stress te maken hebben in hun leven. De oorzaken van stress kunnen heel verschillend zijn maar ze hebben allemaal als resultaat dat je het contact met jezelf in meer of mindere mate kwijt raakt.
Ik ben gespecialiseerd in stressreductie en ontspanning voor harde werkers, zonder in te leveren op je ambities en zonder slap gelul. Wil je meer weten over mijn werkwijze en wat de mogelijkheden zijn, kijk hier verder.